Home VestiEkonomija Hoće li dolar postati jači od evra?

Hoće li dolar postati jači od evra?

by bifadmin

Tokom prošle nedelje američki dolar je nastavio da jača u odnosu na većinu ostalih svetskih valuta, a u odnosu na evro vrednost mu je porasla na najviši nivo u poslednjih 14 godina. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Markets-a kurs EUR/USD iznosi 1.0463, i po mnogima samo pitanje vremena kad će se vrednost evra i dolara izjednačiti.

Nekoliko je događaja ove godine uzrokovalo nastavak jačanja dolara u odnosu na evro koje traje još od 2014. Prvi je britanski referendum o Brexitu, koji je doveo do straha od novih referenduma o napuštanju EU, što dugoročno može ugroziti opstanak zajedničke valute. U takvim situacijama investitori prebacuju kapital u sigurnija utočišta, a jedno od njih je američki dolar.

Drugi događaj koji je doprineo jačanju dolara je neočekivana pobeda Donalda Trumpa na američkim predsedničkim izborima. Već u izbornoj noći investitori su počeli da agresivno kupuju američku valutu, a razlog je verovatno racionalno očekivanje da će se Trump značajno promeniti nakon izbora i da neće imati negativan učinak na ekonomski rast.

Treći razlog je neočekivana odluka Evropske centralne banke o značajnom produženju programa ubrizgavanja novca u financijski sistem. Zbog toga će kamatne stope u evrozoni još neko vrijeme biti na izričito niskim nivoima. U takvoj situaciji se ne isplati držanje kapitala u evrima pa ga deo investitora prebacuje u dolar, kod kojeg kamatne stope rastu.

Četvrti razlog se odnosi upravo na kamatne stope u SAD. Naime, pre nekoliko dana američka centralna banka je odlučila da podigne referetnu kamatnu stopu i dala naslutiti da će u 2017. godini biti još tri podizanja.

U poslednje tri godine, dolar je u odnosu na evro ojačao 23%, u odnosu na funtu 24%, a u odnosu na japanski jen 14%.

Može li dolar nastaviti i dalje da jača?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je moguće da će se u narednim nedeljama pojaviti još nekoliko vesti koje bi mogle da pogoduju daljem slabljenju evra i jačanju dolara, te da će barem na kratko dolar postati jači od evra. Ipak, ukoliko do toga dođe, ne treba očekivati da će na tom nivou ostati trajno. Naime, po mnogim modelima procene fer vrednosti valuta, evro je trenutno potcenjen.

U takvoj situaciji verovatno će doći do pada uvoza i rasta izvoza evrozone, što znači da će rasti potražnja za evropskom valutom, koja će pre ili kasnije na osnovu toga početi da jača. Kada su u pitanju špekulanti, trenutno ih dve trećine ima otvorene prodajne pozicije na evru. Prodajne pozicije će kad-tad morati da budu zatvorene, a to može da se desi isključivo ponovnom kupovinom evra. To znači da se idućih meseci može očekivati i porast špekulativne potražnje za evropskom valutom, koja bi takođe mogla doprineti jačanju evra. Tokom 2017. godine će verovatno doći do završetka slabljenja evra u odnosu na dolar.

Pročitajte i ovo...