Home VestiPolitika i društvo Italija, dan posle referenduma: Šta sada?

Italija, dan posle referenduma: Šta sada?

by bifadmin

Italijani su na referendumu odbacili predložene ustavne reforme a premijer Mateo Renci preuzeo je odgovornost za rezultat i podneo ostavku. Referendum je održan kako bi se Vladi olakšalo donošenje zakona, odnosno da zakone ne bi morala da odobravaju oba doma parlamenta. Predstavnički dom odlučivao bi o većini pitanja, što bi poboljšalo proces donošenja odluka, smanjilo uzrok birokratskih zastoja i okončalo političku nestabilnost. No, referendum se pretvorio u izjašnjavanje podrške premijeru, kao i u još jedan dokaz nadirućeg populizma na Starom kontinentu.

Mediji pišu o tri moguća scenarija za budućnost Italije – da Renci formira novu vladu, što je malo verovatno, zatim imenovanje tehnokratske vlade što je, prema oceni AFP, i najverovatniji scenario, i treća opcija podrazumeva hitno raspuštanje parlamenta.

Ovakvom rezultatu referenduma čini se da se najviše obradovao populistički pokret Pet zvezdica osnivača i lidera Bepe Grila, koji je tražio da se izbori održe za „nedelju dana“ verujući da bi izborni zakon mogao da se izmeni u Senatu ako bude potrebno kako bi on bio usklađeniji sa onim iz Doma poslanika.

Međutim, većina drugih političkih partija koje imaju većinu u parlamentu, sa tim se ne slaže upravo da bi se izbegla pobeda političke stranke. Umesto toga oni zagovaraju reformu izbornog zakona.

Na kraju će predsednik zemlje biti taj koji će odlučivati o neposrednoj budućnosti Italije i osigurati većinu za formiranje tehnokratske vlade ako želi da izbegne, kao što mnogi analitičari veruju, prevremene izbore sledeće godine.

Nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer ocenio je rezultate italijanskog referenduma kao “zabrinjavajuće” i dodao da “to nije pozitivna poruka Evropi u teškim vremenima”.

Pročitajte i ovo...