Home VestiEkonomija Izveštaj o potrošačima: Srbija spremna da započne pregovore

Izveštaj o potrošačima: Srbija spremna da započne pregovore

by bifadmin

„Srbija je dobila dugo očekivano zeleno svetlo od Evropske unije za otvaranje poglavlja 28, i to bez prethodnih uslovljavanja tzv. merilima za otvaranje (opening benchmarks), što je veoma dobra vest“, kaže Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU. 

Nakon obaveštenja Evropske unije da je usvojen izveštaj sa skrininga za poglavlje 28 (zaštita potrošača i zdravlja), Vlada u narednih nekoliko meseci treba da finalizuje nacrt pregovaračke pozicije Srbije, u čijoj izradi će učestvovati i predstavnici potrošačkih organizacija, Nacionalnog Konventa za Evropsku uniju i privrede.

Objašnjavajući zašto je to dobra vest, Nebojša Lazarević kaže da “merila za otvaranje umeju ponekad dosta da iskomplikuju i uspore pregovore, ne samo iz tehničkih razloga, već i zato što u tim situacijama države članice više gospodare procesom.”

Otvaranje poglavlja 28 znači da Srbiju očekuje puno rada na unapređenju položaja potrošača koji je i dalje daleko od onog koji imaju potrošači u Evropskoj uniji. “Ovo ne znači da je potrošačka politika u Srbiji ocenjena kao perfektna već ukazuje na to da se nalazimo na dobrom putu i da smo spremni da započnemo pregovore. Najgore bi bilo da počnemo da se samozavaravamo i da dobre vesti iz Brisela shvatimo kao poziv na opuštanje. Državi i privredi ali i samim potrošačima u interesu je da se ove reforme sprovedu do kraja jer bi to omogućilo da svi poslujemo u predvidljivom, jasnom i fer poslovnom okruženju”, poručuje Nebojša Lazarević.

Pročitajte i ovo...