Home VestiEkonomija Kenijske vlasti zabrinute zbog proboja mobilnog plaćanja

Kenijske vlasti zabrinute zbog proboja mobilnog plaćanja

by bifadmin

Veliki deo kenijske ekonomije zavisi od mobilne platforme M-Pesa koja služi za plaćanja, odnosno za transfer novca. Kada je lansirana na tržište 2007. malo ko je mogao pretpostaviti da će ova platforma imati tako široku primenu da će vlasti ove zemlje biti zabrinute oko njenih ekonomskih posledica.

Naime, tamošnje ministarstvo finansija mobilne transakcije novca smatra “fiskalnim rizikom” jer najmanje 25 miliona Kenijaca koristi Safarikomov servis M-Pesa preko kojeg su u 2015. vršili transakcije u vrednosti od 28 milijardi dolara, što je 44 odsto od BDP-a ove zemlje (koji je 63,4 milijarde dolara). Međutim, u prvom kvartalu 2016. preko ove platforme razmenilo se novca u vrednosti od 25 milijardi dolara, što govori o trendu oštrog rasta upotrebe ovog servisa.

Iz ove kompanije kažu da oni posluju poštujući standarde u svojoj oblasti i da su podaci korisnika M-Pese zaštićeni tako da ne bi trebalo da bude većih finansijskih propusta.

Analitičare međutim brine to što je Safarikomu i ostalima koji su donosili inovacije na kenijsko tržište olako dopušteno da se na njemu šire te su postali veoma veliki igrači na istom, uz labavu regulativu.

Pročitajte i ovo...