Home VestiEkonomija Neodrživ rast akcija 500 najboljih američkih kompanija?

Neodrživ rast akcija 500 najboljih američkih kompanija?

by bifadmin

Referentna vrednost S&P 500 indeksa akcija je u petak na zatvaranju berze bila 2258,07, samo 0,6% od svog maksimuma. Ovo ukazuje da akcije iz SAD opet ulaze na novu teritoriju. „Obično bismo očekivali da sve ovo ima veze sa višim rastom, inflacijom i euforijom, ali kao i sa svim komponentama trenutne ekspanzije, prenaduvane performanse se ne uklapaju u normalnu priču“, piše u svojoj analizi Piter Garnri, rukovodilac strategije na tržištu kapitala u Sakso banci.

Iako je mnogo znakova koji ukazuju da se stvari popravljaju i da je inflacija na pomolu, najšira slika koju imamo o američkoj ekonomiji ukazuje da i dalje raste ispod trenda i da je u stvari ovakav period najduži još od Velike finansijske krize.

Pored ekonomije koja se upravo jedva probija, investitori ne kupuju na široko unapred za bolja vremena ,a inflacija se polako približava. Ovo tržište na kome cene rastu nastavlja da bude jedan od najomraženijih primera ovog tipa, a koje ima najniži nivo učešća.

Globalna finansijska tržišta pozitivno su reagovala na pobedu novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa. Nikoga izgleda ne brine da li će njegova politika uticati na ekonomiju direktno i posle septembra 2017. (jer je na snazi fiskalna godina trenutne američke vlade). Ukupni rast tokom narednih devet meseci je funkcija prošlih dela onih koji odlučuju o politici a i niskog stvarnog rasta.

Uprkos nedostatku euforije, procena vrednosti indeksa S&P 500 je pogurana ka najvišem nivou od marta 2002. godine ka 17,7 puta većoj 12-mesečnoj zaradi na terminskom tržištu, što je 18,4% iznad istorijskog proseka u istom periodu.

Trenutna procena vrednosti odražava činjenicu da analitičari očekuju da zarada po akciji (EPS) poraste za 19,1% tokom narednih 12 meseci bez obzira na jasne znake da jak američki dolar uzrokuje značajan otpor za američke kompanije (sa kompanijom Oracle kao poslednjim dokazom ovog trenda).

Ova implicirana stopa rasta zarada u velikoj meri ukazuje da su analitičari pogrešili u prognozi zarade po akciji za oko 10-15 procenata tokom poslednje tri godine jer je mogućnost procene nestala za vreme snažnog pada cene nafte.

Sektor energetike predstavlja „onog koji mnogo obećava“ među 500 najboljih američkih kompanija sa očekivanjima analitičara da zarada po akciji poraste za 262% tokom narednih 12 meseci. Dok je sigurno da će se oporavak desiti, veoma je malo izvesno da će biti ovih razmera.

„Naše viđenje situacije na tržištu nafte je da se trenutno na tržištu pojavljuje nova ponuda postavljajući novi limit za vrednost sirove nafte uprkos pokušaju OPEK-a da podigne cenu sirove nafte. Svedoci smo još jedne kritičke pretpostavke u vezi sa S&P 500, iza ogromnih očekivanja je sektor zdravstva gde analitičari očekuju da zarada po akciji poraste za 30% tokom narednih 12 meseci. Nama je teško da poverujemo da zarada u ovom sektoru može toliko da poraste jer su naslovi u medijima o ovom sektoru veoma negativni i učestalo se pojavljuju priče o tome kako srednja klasa nije u mogućnosti da plati svoje račune za lečenje“, smatra Garnri.

Kako ovaj sektor može da ostvari rast profita od 30% u takvom okruženju?

Pored toga, rast kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama će izazvati otpor profitiranju na akcije komunalnih preduzeća, privrednika, telekomunikacija i tržišta nekretnina zbog njihovog bilansa stanja.

Jači američki dolar opterećuje profit u inostranstvu i izvoznike u S&P 500 indeksu, čineći da pretpostavke rasta još više zavise od domaće ekspanzije koja prirodno proističe u S&P 500 od onih koji proizvode kućne potrepštine i finansijskog sektora. Međutim, da li ova dva sektora mogu da ponesu ceo teret opravdavajući trenutnu procenu vrednosti indeksa?

„Kao što smo već ranije pominjali, ostajemo oprezni prema američkim akcijama i preporučujemo smanjenje investicija ili zaštitu od rizika u vidu opcija jer i najmanja promena u prognozama može da spusti vrednost S&P 500 za više od 10%. Ponavljamo da sa ulaskom u 2017. godinu prednost dajemo evropskim i japanskim akcijama“, zaključuje analitičar Sakso Banke.

Pročitajte i ovo...