Home VestiEkonomija Parlament Turske ratifikovao sporazum o gradnji Turskog toka

Parlament Turske ratifikovao sporazum o gradnji Turskog toka

by bifadmin

Od ukupno 223 poslanika, njih 210 je glasalo u korist sporazuma, prenosi ruska agencija Tas s.

Iz Rusije, takođe, stižu uveravanja da će ruski parlament uskoro ratifikovati sporazum o gradnji gasodova, koji je, prema rečima člana državne Dume Sergeja Železnijaka, važan korak ka diverzifikaciji sistema isporuka gasa iz Rusije do Evrope i drugih država.

„Činjenica da je turski parlament, praktično jednoglasno, ratifikovao sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok, govori da su turski političari svesni toga da razvoj odnosa sa Rusijom ima veliki potencijal“, izjavio je parlamentarac.

Ruske vlasti su u decembru 2014. godine najavile izgradnju Turskog toka, kao zamenu za projekat Južni tok. Međutim, pregovori o projektu su obustavljeni zbog krize u bilateralnim odnosima, da bi nakon sastanka između turskog predsednika Redžepa Tajipa i ruskog predsednika Vladimira Putina u avgustu u Sankt Peterburgu, bilo odlučeno da se radovi na projektu obnove i uspostavi radna grupa.

Gasovodom Turski tok bi se ruski gas dopremao ispod Crnog mora do evropskog dela Turske i dalje do granice sa Grčkom, a vrednost projekta je procenjena na 11,4 milijarde evra, prenosi Tas s.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...