Home VestiEkonomija Povećanje kamatne stope odraz poverenja u američku privredu

Povećanje kamatne stope odraz poverenja u američku privredu

by bifadmin

Povećanje referentne kamatne stope predstavlja „glas poverenja“ u solidnost američke privrede, rekla je danas predsednica Federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen, posle objave Feda o povećanju kamate za četvrtinu procentnog poena.

„To je glas poverenja u privredu“ rekla je Jelen na konferenciji za štampču posle današnje objave Feda.

Američke Federalne rezerve (FED) podigle su danas ključnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena, prvi put za godinu dana. Ovo je tek drugo povećanje kamatnih stopa sa rekordno niskog nivoa blizu nule za gotovo deset godina.

Članovi američke centralne banke jednoglasno su danas glasali za povećanje kamatne stope od 0,25 odsto na i dalje nizak nivo u rasponu od 0,5 do 0,75 procenata.

Jelen je oprezno govorila o očekivanjima da će pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima dovesti do bržeg podizanja kamatnih stopa.

„Suviše je rano da se zna kako će se te mere primeniti“, rekla je predsednica Feda misleći na obećanja budućeg predsednika SAD o smanjenju poreza na kompanije i povećanje izdataka u infrastrukturu.

Prema projekcijama objavljenim posle današnjeg sastanka Feda, zvaničnici američke centralne banke očekuju tri povećanja kamatnih stopa 2017. godine, u odnosu na dva povećanja koliko su prognozirali u prethodnim kvartalnim projekcijama.

Jelen je tu promenu pripisala stopi nezaposlenosti od 4,6 odsto i moguće nekim promenama u saveznoj budžetskoj politici početkom iduće godine, ali je naglasila da su bilo kakve promene projekcija banke vrlo „skromne“.

Jelen je rekla da privredi nisu potrebni ekonomski podsticaji od dolazeće Trampove administracije.

Smanjenje poreza i potrošnja u infrastrukturi za koje se zalagao Tramp bi trebalo da generišu jači rast i povećanje budžetskog deficita. To je vrsta fiskalne podrške koju su ranije zagovarali Jelen i njen prethodnik na čelu Feda Ben Bernanke.

Jelen je medjutim danas rekla da je malo verovatno da bi takva politika povećala zaposlenost, pošto je stopa nezaposlenosti sada na 4,6 odsto, što je neznatno ispod dugoročnog cilja Feda.

„Verujem da smo moj prethodnik i ja apelovali na fiskalni podsticaj kada je stopa nezaposlenosti bila znatno viša nego što je sada“, rekla je Jelen.

Ona je takodje naglasila da svojim izjavama ne daje savete niti smernice novoj Trampovoj administraciji.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...