Home VestiEkonomija Prvi konkurs za sredstva IPARD fonda u 2017.

Prvi konkurs za sredstva IPARD fonda u 2017.

by bifadmin

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine najavilo je juče (12. decembra) mere podrške za mlade poljoprivrednike, naročito one koji žive u takozvanim „devastiranim područjima“ gde je prisutno demografsko pražnjenje.

Ministar Branislav Nedimović je na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, rekao da je ideja da se proširi krug onih koji mogu biti korisnici budžetskih sredstava, pre svega u sektoru stočarstva.

„Došli smo na ideju da uvedemo podsticaje kojim bismo mogli da podržimo očuvanje broja krava koje su baza za proizvodnju teladi za tov. Srbija ima dobre uslove za proizvodnju kvalitetnog junećeg mesa i naša ideja je da finansijski pomognemo one koji se bave ovom proizvodnjom“, rekao je Nedimović.

Govoreći o predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju on je rekao da predložena rešenja idu u pravcu da se omogući korišćenje IPARD sredstava i utvrde procedure za njihovo odobravanje.

Izmenama tog zakona, kako kaže, biće omogućena potpuna transparantnost u pogledu procedura.

Takođe, što se tiče 175 mil EUR koja su na raspolaganju Srbiji, ideja je da tokom sledeće godine bude objavljen prvi konkurs, dodao je.

„Izmene zakona predstavljaju korak napred i podrazumevaju implementaciju evropskih standarda u sistem“, rekao je ministar.

Izvor: Tanjug. eKapija

Pročitajte i ovo...