Home VestiEkonomija Radionica za primenu javnih nabavki prema pravilima EBRD-a

Radionica za primenu javnih nabavki prema pravilima EBRD-a

by bifadmin

U Agenciji za privredne registre (APR) održava se dvodnevna radionica o postupku javnih nabavki u projektima koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom: „Politike i pravila nabavki za projekte javnog sektora koje finansira EBRD”.

Radionicu vode eksperti za javne nabavke EBRD-a iz Velike Britanije Veljko Sikirica i Dženi Šefel (Jenny Scheffel), a osim predstavnika APR-a, ostale učesnike čine predstavnici 11 institucija iz Republike Slovenije, Republike Makedonije, Republike Srpske i Republike Srbije, među kojima su Državna revizorska institucija, Poreska uprava, grad Beograd, Beogradska berza, Pravni fakultet i NALED.

Povod za organizovanje radionice je realizacija regionalnog projekta uspostavljanja informacione platforme za razmenu poslovnih podataka iz registara Agencije za privredne registre Republike Srbije (APR) i Centralnog registra Republike Makedonije (CRRM), kojem će se u narednom periodu priključiti i Agencija za javnopravne evidencije Republike Slovenije (AJPES) i Finansijska agencija Republike Hrvatske (FINA). Rok za realizaciju ovog projekta je 2018. godina.

S obzirom da su sredstva za finansiranje ovog projekta obezbeđena od strane EBRD-a, cilj radionice je stručno osposobljavanje predstavnika javnog sektora za primenu javnih nabavki prema pravilima ove finansijske institucije, bolje razumevanje značaja ovih politika i pravila za korisnike sredstava, izvođače, dobavljače i konsultante, kao i prepoznavanje osnovnih problema koji se javljaju u oblasti javnih nabavki tokom realizacije projekata u praksi.

Evropska banka za obnovu i razvoj stavlja poseban naglasak na jačanje kapaciteta u zemljama u kojima radi, sa osnovnim ciljem podsticanja efikasnog korišćenja javnih sredstava, jačanja institucija, korporativnog upravljanja i internih kapaciteta.

Izjave direktora Agencije za privredne registre Zvonka Obradovića i eksperta za javne nabavke EBRD-a Veljka Sikirice možete pogledati na internet strani www.apr.gov.rs preuzeti video materijal sa sajta www.infobiro.tv.

Pročitajte i ovo...