Home VestiIT i nauka Solarna energija postaje najjeftiniji način za proizvodnju struje

Solarna energija postaje najjeftiniji način za proizvodnju struje

by bifadmin

Trenutno se u energetici dešavaju veoma značajne promene – solarna energija je, po prvi put, postala jedan od najjeftinijih načina za proizvodnju struje.

Već se nekoliko puta ovo dešavalo, u više izolovanih eksperimenata. No ovde je reč o projektu koji je uspeo da bez subvencija odnosno bez ikakve državne pomoći učini sunčevu energiju konkurentnom sa ugljem i prirodnim gasom. Solarna energija je postala jeftinija i od energije koja se proizvodi pomoću snage vetra.

Naime, prosečna izdvajanja za proizvodnju energije pomoću sunca i vetra merena u 58 zemalja u razvoju, uključujući tu i velike poput Kine, Indije i Brazila, pokazuju da je cena solarne energije već godinama u padu, i da je ona sada jeftinija od upotrebe vetrogeneratora.

Ove godine su se privatne kompanije nadmetale na tržištu u proizvodnji jeftine solarne energije. Tako je u Čileu postignut rekord od 29,10 dolara po megavat času, što je polovina cene struje dobijene pomoću uglja.

Osim toga, masovno se širom sveta instaliraju solarni paneli i ćelije – procenjuje se da će u 2016. biti postavljeni novi paneli jačine od 70 gigavata.

Međutim stručnjaci upozoravaju da se ovakva ulaganja isplate u zemljama u razvoju a da je investiranje u čistu energiju u već razvijenim zemljama – skupo. Pa ipak, ako tehnologija još pojeftini solarnu energiju, teško da će bilo ko moći da joj odoli.

Pročitajte i ovo...