Home VestiEkonomija U Srbiji najveća zarada na privatnim penzijama

U Srbiji najveća zarada na privatnim penzijama

by bifadmin

Korisnici privatne penzije u Srbiji zaradili su lane rekordnih 13,5% na svoj uloženi novac. Analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuje da je ovoliki prinos na investiranu imovinu dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji najveći u konkurenciji čak 80 zemalja, među kojima su i najrazvijenije ekonomije sveta.

Uprkos tome, sredstva koja naši građani za starost štede na ovaj način prilično su skromna u poređenju sa svetom: dok sedam fondova u Srbiji upravlja imovinom od 31 milijarde dinara, širom sveta se u ovom vidu štednje trenutno nalazi čak 38.000 mlrd USD. Na razvijenim tržištima upravo ovi fondovi su među vodećim institucionalnim investitorima koji ulažu u razvoj infrastrukture.

U našoj zemlji za privatnu penziju štedi tek svaki deseti zaposleni, odnosno svega 2% stanovništva. Udeo imovine svih fondova u srpskom BDP je jedva 0,7%, dok u pojedinim državama, poput Nemačke, ovaj procenat premašuje 200% tamošnjeg BDP.

Rekordna zarada koju su srpski fondovi lane zaradili predstavlja zapravo realan prinos na uloženi novac, „očišćen“ od uticaja kursnih razlika i inflacije i potpuno uporediv sa ostalih 79 zemalja u analizi OECD. Ovaj izveštaj obuhvata tržišta 35 članica i 45 nečlanica OECD. Prema njemu su srpski fondovi u poslednjih pet godina imali prosečan nominalni prinos od 10,8% i realni od 5,7%, dok je lane ostvaren rekord.

„Srpski dobrovoljni penzijski fondovi, sa ostvarenim realnim prinosom od 13,5% su ostvarili najbolji rezultat u 2015. godini, na nivou svih privatnih penzijskih fondova koji posluju u zemljama članicama OECD i zemljama koje nisu članice ove organizacije“, ističe Snežana Ristanović, direktor Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Raiffeisen Future.

Ona ističe značaj rastuće uloge ovih finansijskih institucija za obezbeđivanje odgovarajućih penzijskih prihoda građana i drugoročno održivih i sigurnih penzijskih sistema. Pogotovo u društvima u kojima se granica za odlazak u „državnu“ penziju stalno pomera naviše, dok je udeo starijeg u ukupnom stanovništvu – sve veći.

U Srbiji kroz privatne penzije najviše štede građani u životnom dobu od 40 do 49 godina. Njih je više od trećine u ukupnom članstvu: 35%. Od ukupno 182.241 člana, koliko ih ima u svim fondovima, najmanje je onih najmlađih, starosti do 19 godina – svega 0,21%. Mada, fondovi sve češće beleže slučajeve roditelja koji na ovaj način štede za svoju decu, pa tako ima i članova uzrasta od svega nekoliko meseci.

Država je strogo propisala u šta dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji mogu da ulažu prikupljena sredstva svojih članova. Sedam srpskih fondova najviše imovine investiralo je u državne obvezice, čak 25 milijardi dinara. U akcije preduzeća uloženo je tek 1,8 milijardi dinara, dok se 4,3 milijarde dinara nalazi na računu u kastodi banci (koja vodi račun konkretnog fonda). Svega 340 miliona dinara nalazi se u depozitima u banci.

Izvor: eKapija, Novosti

Pročitajte i ovo...