Home VestiPolitika i društvo U Srbiji raste procenat gojaznih, sve je važnija edukacija o zdravoj ishrani

U Srbiji raste procenat gojaznih, sve je važnija edukacija o zdravoj ishrani

by bifadmin

Pokrenut je nacionalni projekat edukacije stanovništva o značaju fizičke aktivnosti i pravilne ishrane kao odgovor na porast gojaznosti u Srbiji.

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke pokrenuo je nacionalni edukativno-istraživački projekat „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“, u cilju poboljšanja informisanosti stanovništva o značaju fizičke aktivnosti i pravilne ishrane, ključnih u održavanju zdravlja i prevenciji brojnih bolesti. Projekat je odgovor na sve više gojaznih ljudi i dece u Srbiji, što dokazuje činjenica da indeks telesne mase veći od 30 ima 18,2 odsto građana, dok je čak 36,2 odsto stanovništva predgojazno.

Program obuhvata niz aktivnosti stručnjaka u ovoj oblasti, koji će sprovesti istraživanje o informisanosti stanovništva, edukovati građane i pripremiti kredibilan vodič o fizičkoj aktivnosti i ishrani. Vodič će sumirati rezultate istraživanja i poslednja saznanja u ovoj oblasti i biće na raspolaganju medicinskoj i opštoj javnosti.

„Naši građani, nažalost, nemaju adekvatno znanje o značaju fizičke aktivnosti i ishrane u prevenciji brojnih bolesti. Svetska iskustva pokazuju da se brojna stanja mogu sprečiti adekvatnom aktivnošću i zato želimo da što pre utičemo na promenu načina ponašanja dece, ali i odraslih. Formalno obrazovanje u ovoj oblasti još nije uvedeno u adekvatnoj meri i verujemo da će vodič koji pripremamo biti veoma značajan za podsticanje svih kategorija stanovništva da vode aktivan način života. Brojni su naučni radovi koji dokazuju da fizički aktivna deca stasavaju u aktivne ljude i dokazani su brojni benefiti vežbanja. Želimo da stručnjaci, ali i roditelji, postanu svesni da je rekreacija uslov za zdraviji razvoj dece“, istakao je rukovodilac projekta prof. dr Sergej Ostojić, sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

slika-ishrana

U okviru projekta, sprovode se posete u 50 škola širom Srbije, u kojima stručnjaci edukuju učenike i prikupljanju podatke o informisanosti o ishrani i fizičkoj aktivnosti. Predviđeno je da se učenici još jednom anketiraju, kako bi se ustanovile promene u ponašanju, nakon čega sledi edukacija zaposlenih u korporativnom i javnom sektoru, kao i starijih građana. Sredinom 2017. godine biće predstavljen stručni vodič o fizičkoj aktivnosti i pravilnoj ishrani, koji će građanima na jednostavan način dati upustva i preporuke u skladu sa poslednjim svetskim saznanjima u ovoj oblasti.

Stručni tim na projektu čine pored prof. Ostojića i prof. dr Jagoda Jorga, Medicinski fakultet Beograd, prof. dr Višnja Đorđić, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, prof. dr Snežana Radisavljević, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, doc. dr Maja Batez, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, doc. dr Ivana Milanović, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu i dr Predrag Božić, Zavod za sport i medicinu sporta, uz više od 20 saradnika. Aktivnosti na projektu su podržane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta i pokrajinskog Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

Pročitajte i ovo...