Home VestiPolitika i društvo Zvanično je: Uvode se upravnici zgrada

Zvanično je: Uvode se upravnici zgrada

by bifadmin

Skupština Srbije usvojila je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa obavezne organe zgrade – Skupštinu stanara i upravnika zgrade. Način na koji se građanima nameće ova obaveza je tokom ovog procesa okarakterisan kao veoma diskutabilan, te je rasprava u Skupštini potrajala. Na kraju je zakonom utvrđeno da ukoliko se stanari među sobom ne dogovore ko će biti upravnik zgrade, onda imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije. Ukoliko se stanari ne dogovore ni oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade. Deo javnosti smatra da će ovo biti samo još jedan od načina za udomljavanje partijskih kadrova, jer će, u krajnjoj liniji, zbog visokih kazni, većina kućnih saveta prepustiti profesionalnim upravnicima upravljanje svojim zgradama.

Naime, osim vlasnika stanova koji ometaju normalno funkcionisanje zgrade ili izdaju nekome stan bez prijave, visoke kazne moraće da plaćaju i izabrani upravnici zgrada, zbog čega će se, verovatno, većina stanara odlučiti da za ovaj posao unajmi profesionalce. Oni će biti kažnjavani ako ne preduzmu potrebne radnje, uključujući i podnošenje tužbe, kada je u pitanju naplata troškova od onih koji su odgovorni za oštećenje zajedničkih delova zgrade. Pošto da biste bili dobar upravnik zgrade morate biti ili pravnik ili neko ko ima mnogo vremena da proučava zakone, i vi ćete verovatno na kraju unajmiti profesionalca.

A taj neko, prema slovu zakona, mora biti registrovan kao privredno društvo ili preduzetnik. Dalje, profesionalni upravnici moraće da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla, što će tačno biti utvrđeno posebnim aktima koji će, kako je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, biti doneti za nekoliko meseci.

Zakonom je predviđeno i vođenje Registra stambenih zajednica koju će kao elektronsku javnu bazu podataka voditi lokalne samouprave. Jedinstvenu centralnu, javnu, elektronsku bazu podataka o svim stambenim zajednicama iz svih registara na teritoriji Srbije vodiće Republički geodetski zavod.

Što se tiče samih stanara, oni će, ako se ponašaju neodgovorno prema svom mestu stanovanja (oštećuju delove zgrade, oglušavaju se na upozorenja komunalnog inspektora ili ugrožavaju slobodno kretanje komšija) plaćati kazne od 5.000 do 50.000 dinara. Za upravnike zgrada su propisane i veće kazne (do 2 miliona dinara) ako ne budu adekvatno izvršavali svoje dužnosti, ali još uvek nije jasno ko će i na koji način plaćati njihov rad. U medijima kažu da građanima ovo neće uticati na kućni budžet, ali pošto svi znamo da ne postoji besplatan ručak, vrlo je verovatno da će i ovaj obrok na kraju ipak platiti poreski obveznici.

Pročitajte i ovo...