Home VestiEkonomija Antidamping mere Evropske komisije ne važe za čelik iz Srbije

Antidamping mere Evropske komisije ne važe za čelik iz Srbije

by bifadmin

Antidamping mere, koje je Evropska komisija uvela na određene čelične proizvode, odnose se isključivo na uvoz iz Kine i Tajavana, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Odgovarajući na pitanje da li će tim merama biti pogođena i srpska Železara u Smederevu, koja je u vlasnišštvu kineske kompanije Hesteel, u Evropskoj komisiji napominju da se mere odnose isključivo na uvoz iz zemlje porekla proizvoda.

„Ove antidamping mere odnose se isključivo na uzvoz iz Kine i Tajvana“, potvrđeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

Evropska komisija je uvela antidamping carinu na uvoz određenih cevi od nerđajućeg čelika i cevi za tupo zavarivanje okova, poreklom iz Kine i Tajavana.

U Uredbi o sprovođenju Evropske komisije 2017/141, od 26. januara 2017. godine, navodi se da se nove carinske stope primenjuju isključivo na uvoz „navedenih proizvoda poreklom iz određenih zemalja koje proizvode određeni pravni subjekti“.

„Na uvoz predmetnog proizvoda, koji proizvodi bilo koje društvo koje nije izričito navedeno u izvršnom delu ove Uredbe, uključujući subjekte koji su povezani s izričito navedenim subjektima, trebalo bi primenjivati stopu nadoknade koja se primenjuje na „sva ostala društva“. Taj uvoz ne bi trebalo da podleže nikakvom drugom antidamping nametu“, mnavodi se u zvaničnom dokumentu Evropske komisije, kojim se regulišu nove carinske stope za uvoz određenih čeličnih proizvoda iz Kine i Tajvana.

Izvor: Tanjug, eKapija

Pročitajte i ovo...