Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Davos

B&F reč nedelje: Davos

by bifadmin

Nije lako izmeriti sentiment sa masovnih međunarodnih događaja poput Svetskog ekonomskog foruma u Davosu ali čini se da je u švajcarskim planinama uz određenu dozu optimizma, provejavala i zabrinutost zbog najave protekcionističkih mera od strane novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

To je potvrdila i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, rekavši da bi njegova ekonomska politika mogla imati negativan efekat na ekonomiju.

 

Davos 2017 1

 

No, optimizam postoji, bar sudeći prema rezultatima istraživanja kompanije PrajsvoterhausKupers (PwC) kojoj je više od polovine generalnih direktora kompanija širom sveta, 52 odsto njih, odgovorilo da veruje da će globalna ekonomija u 2017. godini biti bolja. Isto toliko njih očekuje da će povećati broj zaposlenih tokom narednih 12 meseci, što je veliki rast, s obzirom na činjenicu da je optimizam po pitanju ekonomske situacije pre godinu dana gajilo samo 27 odsto poslovnih ljudi.

Direktore, prema rezultatima ove studije, ne plaši čak ni Brexit, a čini se ni biratnsku premijerku Terezu Mej koja je baš u Davosu izjavila da će ova zemlja posle napuštanja EU biti branilac slobodne trgovine i globalizacije.

Od faktora sa strane na svetsku ekonomiju bi mogla uticati i opasnost od trgovinskog rata između SAD i Kine, koja je ekonomski ojačala i čija ekonomija gotovo ravnopravno parira američkoj. “Donald Tramp je u kampanji dosta toga bazirao na porukama da će uvesti carine za robu iz Kine, da će naterati američke kompanije da vrate proizvodnju u SAD. Ako uvede carine imaće problem s Kinom“, smatra glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk i dodaje da najveća azijska ekonomija ima hiljade milijardi dolara deviznih rezervi u američkim dolarima.

 

Davos 2017 2

Da je Kina svesna svoje moći, ali da su nje svesni i ostali akteri na tržištu, pokazali su učesnici na panelima u Davosu, gde je čak i postavljeno pitanje da li bi kineska valuta RNB mogla biti neka vrsta rezervne valute za američki dolar. Samo pitanje izazvalo je šok u sali. Većina prisutnih nije mogla da veruje šta čuje, da neko iz Amerike razmišlja o RNB-ju kao alternativi za američki dolar.

Što se tiče Srbije i okruženja, za nas bi mogla biti interesantna izjava evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da treba razmotriti stvaranje jedinstvenog tržišta Balkana koje bi bilo privlačno i za evropske kompanije.

„Gledali smo u budućnosti i jedinstveno tržište Balkana može biti opcija. Ako ima 20 miliona potrošača to je interesantno za evropske kompanije tako da je budućnost Zapadnog Balkana jasno u EU sa svim njenim mogućnostima i perspektivama“, rekao je Han.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...