Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Indijske investicije

B&F reč nedelje: Indijske investicije

by bifadmin

Srpski premijer Aleksandar Vučić posetio je ovog meseca Indiju i obećao tamošnjim privrednicima da će naša zemlja obezbediti najbolje moguće uslove za njih, naravno ukoliko žele da investiraju u Srbiju. Premijer je optimistično najavio rast indijskih investicija u Srbiju – po njegovom mišljenju ukupna trgovinska razmena sa Indijom koja je sada bila na nivou od 130 miliona dolara, mogla bi da dostigne i čitavu milijardu za pet do sedam godina.

 

Indijske investicije 1

 

Osnov premijerovog ushićenja je verovatno činjenica da su Indusi spremni da “odreše kesu” i ulažu, pa čak i u države koje im nude mnogo lošije uslove nego Srbija, kako je to Vučić primetio. On je posle sastanka sa predsednikom Mahindra grupe Anandom Mahindrom rekao novinarima da se indijska strana veoma dobro pripremila za razgovore i napomenuo: “Uskoro ih očekujemo u Srbiji, kao i to da naši ljudi odu u Indiju”.

Mahindra grupa je inače indijska multinacionalna kompanija sa sedištem u Mumbaiju i spada u grupu dvadesetak najvećih indijskih kompanija. Ona je ključni proizvođač vozila za različite namene, a kao takva najveći je proizvođač traktora u svetu.

Posle ove objave domaći mediji su odmah počeli da pišu kako Indusi otvaraju fabriku vozila u našoj zemlji. Iz Mahindra grupe su pak rekli samo da je “Srbija veoma interesantno tržište i najbolje locirana destinacija u srcu Evrope”.

 

Indijske investicije 2

 

Dakle, o ovome se zapravo još ništa ne zna, ali naši mediji ne odustaju od potrage za potencijalnim indijskim partnerima. Sada se priča o mogućnosti pronalaženja strateškog partnera iz Indije za neke naše velike farmaceutske kompanije. Danas na primer navodi da bi strane investicije mogle vratiti u život Jugoremediju.

Mnogi nagađaju kakve sve interese Indija može imati za ulaganje u naše tržište ali i da li će se ove ushićene prognoze o milijardi ulaganja ostvariti. Mi ćemo to svakako pratiti i izveštavati vas.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...