Home VestiEkonomija Britanska funta ne prestaje da slabi

Britanska funta ne prestaje da slabi

by bifadmin

Odmah na otvaranju azijskih finansijskih tržišta u noći s nedelje na ponedeljak, britanska funta je oslabila više od 1% u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije svetske valute. U trenutku pisanja ove analize kurs funte u odnosu na američki dolar na platformama Admiral Markets-a iznosi 1,2068, što je 19% ispod nivoa na kome je bio dan pre referenduma o Bregzitu, a čak 30% ispod nivoa na kome je bio pre dve i po godine.

Razlog dodatnog pada bila je vest o navodnoj izjavi jednog od saradnika britanske premijerke Tereze Mej o tome kako je spremna podržati “Hard Bregzit”, tj. vraćanje potpune kontrole nad svim granicama, pa čak i ako to bude značilo gubitak pristupa jedinstvenom tržištu.

Danas rano ujutro službena glasnogovornica premijerke izjavila je da su to samo špekulacije, a pravi stav o tom pitanju premijerka će predstaviti u govoru koji će održati u utorak.

Veće pomake kursa britanske valute tokom nedelje moglo bi prouzrokovati još nekoliko događaja. Prvi od njih je govor guvernera britanske centralne banke, koji će se biti održan danas (ponedeljak) uveče, a u kojem će on možda prokomentarisati događaje i izazvati reakcije investitora na finansijskim tržištima. Idućih dana će biti objavljeni statistički podaci o stopi inflacije i nezaposlenosti u Britaniji, što takođe može uzrokovati promene kursa funte.

Hoće li funta nastaviti da slabi?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da nije realno za očekivati da britanska valuta može značajnije da oslabi sa sadašnjeg nivoa. Za vreme finansijske krize, evro je u odnosu na dolar oslabio samo 20%, a radilo se o mnogo ozbiljnijim problemima nego što je Bregzit. Funta je poslednjih godina u odnosu na većinu ostalih valuta oslabila 20-30%, pa je sada verovatno i poprilično bolan razlaz s EU ukalkulisan u kurs.

Nesigurnost po pitanju datuma i uslova napuštanja EU pre ili kasnije će nestati, a osetno slabija valuta već sada pozitivno utiče na povećanje proizvodnje i izvoza britanskih kompanija.

Sa svakim dodatnim padom kursa biće sve manje investitora i špekulanata koji će svojom prodajom dodatno rušiti kurs funte, a sve više onih koji će zaključiti da je jeftina i zbog toga početi da je kupuju, i na taj način joj podižu vrednost. Na kraju godine kurs britanske valute verovatno će biti značajno iznad sadašnjeg nivoa. Ne treba isključiti mogućnost porasta od 10-15%.

Pročitajte i ovo...