Home VestiEkonomija Slučajno objavljene Soroševe opklade protiv pojedinih kompanija

Slučajno objavljene Soroševe opklade protiv pojedinih kompanija

by bifadmin

Holandske vlasti su na svom sajtu slučajno objavile detalje o ulaganjima Džordža Soroša odnosno o njegovim predviđanjima o padu vrednosti određenih firmi, te klađenju na isti.

Naime, objavljeno je da se Soroš kladio, između ostalih, na pad Holandske banke ING, uzimajući “kratku” poziciju od 0,3 odsto. Ovaj investitor se inače obogatio na ovakvim opkladama pre skoro četvrt veka kada je uložio oko 10 milijardi dolara kladeći se da će Engleska banka morati da devalvira britansku funtu. Tim potezom je, samo u jednom danu, zaradio oko milijardu britanskih funti, drastično umanjujući vrednost britanske nacionalne valute. Tržište se, obzirom na ogromnu količinu novca koju je Soroš uložio u ovu „opkladu“, ponašalo upravo onako kako je kontroverzni američki špekulant priželjkivao. Ovaj put se, uoči britanskog referenduma o izlasku iz EU, kladio na pad Dojče banke.

Međutim, izgleda da ovaj milijarder ima još ideja za ulaganje. Investicija protiv Banke ING nije jedina koju su Holanđani objavili – ima ih na stotine, od prošle godine do 2012.

Inače, ovaj vid zarađivanja se kod nas zove “prazna prodaja”. U pitanju je strategija investiranja koja se koristi kada investitor veruje da su neke akcije precenjene i da će im cena uskoro pasti. Tada on pozajmljuje akcije, prodaje ih a zatim čeka da cena padne kada ih kupuje nazad i vraća brokeru ili dileru od kojih je akcije pozajmio.

Pročitajte i ovo...