Home VestiEkonomija Bez obzira na Trampa, američke akcije ne prestaju da rastu

Bez obzira na Trampa, američke akcije ne prestaju da rastu

by bifadmin

Gotovo celu prošlu godinu analitičari i javnost su smatrali da bi, ukoliko Donald Tramp pobedi na američkim izborima, cene akcija na američkom i ostalim tržištima mogle značajno da padnu. Procena je bila pogrešna. Nakon Trampove pobede američke akcije nastavile su da rastu, a SP500 indeks trenutno se nalazi na najvišem nivou u istoriji.

Od dana izbora vrednost SP500 indeksa je porasla 8,2%, a u poslednjih godinu dana čak 24,5%.

tabela admiral

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će se rast tokom godine nastaviti. Stopa ekonomskog rasta u SAD, ali i u ostatku svijeta, već godinama polagano raste, što ukazuje na veći potencijal za širenje poslovanja. Budući da na globalnom nivou raste i stopa inflacije, samo je pitanje vremena kad će se važne centralne banke kao što su evropska, japanska, britanska, australijska i švajcarska pridružiti američkoj i početi sa podizanjem kamatnih stopa, što će biti važan signal da je kriza, koja je počela 2008. godine, sada definitivno završena i da se idućih godina može očekivati stabilan rast. U takvoj situaciji po pravilu raste optimizam na finansijskim tržištima i dolazi do rasta cena akcija.

Još jedan pokazatelj optimizma je cena nafte i zlata. Vidi se da je cena nafte značajno porasla, iz čega se može zaključiti da investitori očekuju veću potražnju za energijom, do čega po pravilu dolazi samo u dobrim vremenima. Cena zlata je blago pala, iz čega se može zaključiti da je sve manje onih koji smatraju da se od nesigurnosti treba štititi ulaganjem u plemenite metale.

Admiral Markets

Pročitajte i ovo...