Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Poskupljenje gasa

B&F reč nedelje: Poskupljenje gasa

by bifadmin

Pre 10 dana mediji su najavili poskupljenje gasa za 14,02 odsto ali je Agencija za energetiku saopštila da joj nije stigao takav zahtev od Srbijagasa, niti od distributera ovog energenta. Medijima su u Ministarstvu energetike objasnili da se cena gasa formira na osnovu formule koja zavisi od kretanja cene gasa na svetskom tržištu, od cene nafte i kursa dolara, te da se rarzmatranje mogućeg povećanja cene gasa može se očekivati tek u junu.

Potom se oglasio Srbijagas napominjući da je bilo u planu povećanje cene gasa od 14 do 16 odsto, ali da je to odloženo do kraja završetka grejne sezone. Od pomeranja cena navodno se odustalo kako se domaćinstva ne bi dodatno opterećivala u toku zime, ali kako kažu iz ove kompanije – poskupljenje je neminovno zbog rasta cena na svetskim tržištima.

 

Poskupljenje gasa 2

 

Ne treba zaboraviti međutim da kada je padala cena prirodnog gasa u svetu, u Srbiji se na ovo nije promptno reagovalo obaranjem njegovih cena.

I dok poskupljenje gasa na nivou države još nije stupilo na snagu, u nekim mestima je ipak cena ovog energenta promenjena. Lozničani će naime dobiti februarski račun za gas sa uvećanjem od 20 posto, jer je početkom meseca na snagu stupio nov cenovnik. Do korekcije cena, kako kažu u Loznica gasu, došlo je zbog povećanja cene mrežarine, tj. naknade za plaćanje mreže koju koriste svi potrošači. Nova cena gasa sada je skuplja za sedam dinara, pa će tako Lozničani potrošnju po kubiku umesto nešto više od 31 dinar, plaćati 37 dinara.

 

Poskupljenje gasa

 

Samoinicijativno poskupljenje desilo se i u Nišu, zbog čega se njegovi građani bune već mesecima. Naime, Nišlijama su stizali visoki računi za grejanje zbog, kako oni smatraju, nepoštovanja zakona od strane njihove gradske toplane. Toplana naime nije s kupcima potpisala pojedinačne ugovore koji bi obezbedili zagarantovanu cenu daljinskog grejanja za celu grejnu sezonu. Zatim je, kako smatraju oštećeni, toplana na početku grejne sezone na osnovu netačnih podataka o poskupljenju cene gasa podigla varijabilnu cenu grejanja sa 3,91 na 5,20 dinara po utrošenom kilovat satu.

Prema rečima Đokice Jovanovića, člana Upravnog odbora Udruženog pokreta slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada (UPSS), slična je situacija i u nekim drugim gradovima u Srbiji, poput Kraljeva, Zrenjanina i Kragujevca.

Sve ovo nam govori da, kada su u pitanju unapred odlučena poskupljenja, u Srbiji i dalje važi ona stara izreka – ko ne plati na mostu platiće na ćupriji.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...