Home VestiEkonomija Dodeljena priznanja “Planeta Biznis” 2017.

Dodeljena priznanja “Planeta Biznis” 2017.

by bifadmin

Časopisi Ekonometar i Magazin Biznis obeležili su 20. februara u Beogradu, jedanaest godina izlaženja i uspešnog rada. Više od jedne decenije ovi časopisi, čiji je osnivač i glavni urednik Radojka Nikolić, predstavljaju važan izvor informacija za poslovne ljude, ali i za sve druge koji su zainteresovani za ekonomske teme i preduzetništvo. Ekonometar i Magazin Biznis se, osim u Srbiji distribuiraju i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, te su se na medijskoj sceni Srbije i regiona potvrdili kao savremeni vodiči kroz svet biznisa, ekonomije i preduzetništva.

U prisustvu brojnih zvanica, bankara, privrednika i ekonomista dodeljena su priznanja “Planeta Biznis” u tri kategorije: za uspešno upravljanje kompanijom, za uspešno preduzetništvo i finansijskoj kompaniji za najviši iznos sredstava doniranih društvenoj zajednici u prethodnoj godini. Dobitnici priznanja “Planeta Biznis” ove godine su: Jovanka Jovanović, generalni direktor kompanije Robert Boš Srbija, Gordana Đurđević, suvlasnica i direktorka firme „Slovo” Beograd i Uniqa osiguranje Srbija.

Jovanka Jovanović je u preduzeću Boš Srbija počela karijeru 2004. godine kao direktor Predstavništva koje se bavilo samo prodajom i zapošljavalo 13 saradnika. U prošlih 10 godina preduzeće je doživelo najveću ekspanziju u razvoju poslovanja i zauzelo značajnu poziciju ne samo u okviru Boš Grupe globalno, već i u razvoju automobilske industrije u Srbiji. Zahvaljujući velikim zalaganjima direktorke Jovanović u okviru Boš Grupe, Srbija je izabrana 2011. godine da Boš počne proizvodnju u Pećincima 2012. godine. Robert Boš Srbija danas zapošljava oko 1.300 ljudi a planirano je da do kraja 2017. godine zaposli još 380 ljudi. U 2016. godini ukupan prihod kompanije iznosio je oko 150 miliona evra (preliminarne cifre) što je rast od 84 odsto u odnosu na 2015. godinu. Boš se nalazi među 15 najvećih srpskih izvoznika: u 2016. godini izvezeno je proizvoda i usluga za 135 miliona evra, što je rast od čak 114 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Pored proizvoda, deo izvoza su informaciono komunikacione tehnologije – i to razvoj softwera i e-komerc platformi. U 2017. se planira dalji razvoj proizvodnih kapaciteta i rast poslovanja od 30 odsto, uz povećanje broja zaposlenih.

Gordana Đurđević, suvlasnica i direktorka preduzeća „Slovo“ dobila je priznanje „Planeta Biznis“ za razvoj preduzetništva jer je uspela da livnicu slova sa zastarelom tehnologijom transformiše u firmu kreativnog dizajna u oblasti arhitektonskog, industrijskog i promotivnog obeležavanja, pružajući sve usluge, od dizajna, projektovanja, proizvodnje do montaže proizvoda. Uvedene su tehnologije digitalne štampe, sito-štampe, CNC graviranja, laserskog graviranja, ecovanja, emajliranja. „Slovo“ je danas najveći proizvođač emajliranih natpisa (naziva ulica, trgova i kućnih brojeva) u regionu. Uvedeni su standardi kvaliteta ISO 9001:2008; ISO 14001:2004; OHSAS 18001:2007. Preduzeće “Slovo“ je u 2016. godini povećalo prihode od proizvoda i usluga za 50 odsto, dok oko 50 odsto godišnje proizvodnje izvozi u Švajcarsku, Nemačku i Češku.

Priznanje „Planeta Biznis“ za društvenu korporativnu odgovornost dobila je kompanija Uniqa osiguranje Srbija. Ova osigravajuća kuća je u prošloj godini uložila oko 301.000 evra u projekte društvene odgovornosti, u donacije i sponzorstva u Srbiji. To je najviše novca među petnaestak banaka i osiguravajućih kompanija od kojih je Redakcija Ekonometra i Magazina Biznis dobila detaljne podatke o ulaganjima u CSR i donacije. Uniqa je sredstva u Srbiji uložila u projekte koji neguju sportski duh, u kulturne manifestacije i pružila pomoć centrima za nezbrinutu decu. Priznanje je primio Nikola Đukić, izvršni direktor i član Izvršnog odbora Uniqa osiguranja Srbija.

Pročitajte i ovo...