Home VestiPolitika i društvo Elektronski recepti za lekove od maja 2017.

Elektronski recepti za lekove od maja 2017.

by bifadmin

Recepti za lekove od proleća će biti elektronski umesto papirnih. Od maja, najavljuju iz Ministarstva zdravlja, novi elektronski recepti će za hronične bolesnike važiti šest meseci, a zdravstvo će od njih na godišnjem nivou uštedeti i do 2 mil EUR.

To će, kaže Miroslav Pevac iz Ministarstva zdravlja, uštedeti dragoceno vreme i lekarima, jer će oni “umesto da potpisuju recepte moći da se posvete preventivi”.

Prema zamišljenom modelu, recept će da se formira kod lekara koji ga prepisuje pacijentu, ali umesto na papiru ostaće zabeležen u virtuelnom sistemu nazvanom Izis.

Pacijent tada može da ode u apoteku i tamo se “identifikuje svojom zdravstvenom knjižicom” preko e-identifikacije. Na ekranu kod apotekara će se, objašnjava Pevac, odmah videti recepti koji su na raspolaganju za podizanje leka.

Posebno značajna novina se odnosi na hronične pacijente. Umesto sadašnje prakse, prema kojoj hronični pacijenti moraju svakog meseca da obnavljaju svoj recept, sada će on važiti šest meseci.

Biće tu šest recepata, od kojih će svaki imati određen datum od kada počinje da važi i pacijentu sleduje jedino da ode u apoteku i da uzme svoju terapiju, objasnio je Pevac.

U slučaju da se pacijentu pogorša stanje, moći će u svakom trenutku da se javi svom lekaru koji će mu korigovati terapiju.

Osim što će hroničnim bolesnicima uštedeti vreme za odlaske kod lekara, novi sistem e-recepata ima još jednu, značaju prednost. Naime, objašnjava Pevac, u odnosu na sadašnji sistem procenjuje se da će samo na papiru i arhiviranju recepata biti ostvarena ušteda od dva miliona evra.

Prošle godine, podsetio je, izdato je 60 miliona recepata, a oni se u skladu s praksom moraju čuvati u arhivama pet godina.

“Dakle, 300 miliona recepata se sada čuva u RFZO-u i zauzima neki arhivski prostor. Sada će sve to biti na računaru”, istakao je Pevac.

Sve apoteke, dodaje još, koje imaju ugovor sa RFZO biće uključene u novi sistem, pa će tako pacijenti moći lekove da podižu i u državnim i u privatnim apotekama.

Izvor: RTS, eKapija

Pročitajte i ovo...