Home VestiEkonomija Evro se muči zbog političke neizvesnosti

Evro se muči zbog političke neizvesnosti

by bifadmin

Najnovije ankete biračkog tela na izborima za francuskog predsednika nastavljaju da beleže prilično povišene procente za Le Pen. I razlika između prinosa nemačkih i francuskih obveznica ostaje na tom nivou, do je kod 10-godišnjih obveznica oko 80 baznih poena. Ovo nastavlja da pritiska evro u svim segmentima i taj pritisak se može nastaviti barem dok ne dobijemo rezultate glasanja u aprilu – za poslednjih godinu dana svi smo dobro naučili da ne verujemo u ankete pogotovo kada je bilo reči o Bregzitu ili pobedi Trumpa, piše Džon Hardi, direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci.

Tehnički najznačajnija dešavanja među glavnim evropskim valutnim parovima je prekid podrške za EURGBP, kaže on: „Valutni par EURJPY je takođe u defanzivi, EURAUD je u blizini najnižeg nivoa za poslednjih nekoliko godina, a EURUSD se probio ka zoni od 1,0500-25 koja predstavlja poslednji pravi bastion podrške pre dostizanja najnižeg nivoa u ciklusu od 1,0350“.

Izostanak osude USD osim u EURUSD verovatno potiče iz želje da sačekamo i vidimo šta će predsednik Tramp reći u svom govoru na zajedničkoj sednici Kongresa sledećeg utorka. Takođe su jučerašnje kratke vesti o ekonomskim pokazateljima iz Markit istraživanja bile nenadahnjujuće i slabe u odnosu na januar.

Večeras ćemo pak imati zapisnik sa sastanka Saveznog komiteta za otvoreno tržište, mada je teško poverovati u potencijal bilo kakve lekcije iz svega ovoga jer je svedočenje predsednice Fed-a Dženet Jelen (Janet Yellen) pred Kongresom bilo novijeg datuma a vidimo da Fed reagujući na podatke i Trampovu politiku obično nije u stanju da daje smernice osim da dalje prebacuje izglede za sastanak.

Australijski dolar je i dalje jedna od najjačih valuta, kaže on i dodaje da guverner Nacionalne banke Australije (Reserve Bank of Australia) Filip Lou (Philip Lowe) i dalje zvuči vrlo optimistično u najnovijim govorima, sa poslednjim komentarima koji preko noći pokušavaju da dodaju pozitivne spinove oko situacije sa zapošljavanjem. „Ali nama pozadina ovoga izgleda kao kreditna katastrofa u nastajanju na duži rok. Iako valuta čini sve kako bi izgledala neranjivo na globalna očekivanja reflacije u ovom trenutku“.

Kurs EURGBP je pao posle lažnog utiska o njegovom prekidu ranije u istoj oblasti ispod 0,8470. Ovog puta, pauza traži viši kvalitet uz vrlo slabiji evro i uz podršku sterlingu od manje pomirljivog guvernera Banke Engleske Marka Karnija (Mark Carney) juče, kada su kamatne stope u Velikoj Britaniji dobile manji podsticaj. Sledeći veliki nivo je u zoni oko 0,8350-00, koja bi mogla da se otvori za proboj ka znatno nižim nivoima.

Pročitajte i ovo...