Home TekstoviB&F Plus Kako trgovanjem Opcijama upravljati izloženošću riziku na deviznom tržištu?

Kako trgovanjem Opcijama upravljati izloženošću riziku na deviznom tržištu?

by bifadmin

Investiranje na deviznom tržištu postaje sve popularnije širom sveta jer investitori i špekulanti traže mogućnost za profit na nestabilnim tržištima valuta putem kratkoročne kupovine i prodaje valuta. Kao najveće svetsko finansijsko tržište sa bilionima dolara u valutama kojima se svakodnevno trguje širom sveta, FX tržište je najlikvidnije finansijsko tržište na svetu. Međutim, sa likvidnošću može da dođe i nestabilnost i rizici i zbog kojih su FX Opcije korisni dodatak svakoj investicionoj strategiji.

FX Opcije imaju jedinstvenu karakteristiku da investitorima nude sve prednosti neograničenog profita uz ograničen rizik. FX Opcije su moćan alat za investiranje kako u direktno usmerene investicije tako i one koje su u kombinaciji sa postojećim spot pozicijama.

Fleksibilnost Opcija je takođe jedan od mnogih razloga zbog kojih su popularne. Mogu se koristiti kao direktan investicioni alat za ulaganje u osnovno tržište, ali takođe mogu da se primene i kao alat za zaštitu od rizika koji se koristi u kombinaciji sa postojećim pozicijama. To investitorima omogućava kreiranje profila rizika njihovih pozicija koji će se poklapati sa bilo kakvim uvidom u tržište koji bi mogli da imaju.

FX Opcije se mogu koristiti za izražavanje pogleda na tržište koje se kreće na više ili na niže, ili čak za tržište koje se kreće u stranu. FX Opcije se takođe mogu upotrebiti da se izraze očekivanja po pitanju buduće nestabilnosti. Na primer, ako verujete da će se FX tržište pokrenuti ali niste sigurni u kom smeru, možete da organizujete portfolio i da imate koristi od pokreta u oba smera.

Osim toga, FX Opcije dozvoljavaju mogućnost iskorištavanja snage pozicije i na taj način značajno uvećavanje profita.

Kako FX Opcije funkcionišu?

Najtradicionalniji način da trgujete valutama je da to uradite putem ‘spot FX’ – momentalne transakcije. To je situacija kada investitor kupi jednu valutu i u isto vreme proda drugu po ceni koja je trenutno na tržištu. ‘Spot’ se odnosi na trenutnu cenu. Ako se vrednost valute koju kupujemo poveća u odnosu na valutu koju smo prodali, investitor ostvaruje profit. I obrnuto, ako vrednost opadne, investitor će izgubiti novac.

Kod Opcija se sa druge strane trguje valutnim parom u budućnosti i samo ako je cena u korist investitora u tom trenutku. To je mogućnost – „opcija“ – trgovanja valutnim parom u budućnosti po unapred određenoj ceni ali nije obaveza da se to uradi.
Osnovni i najčešći tip Opcija se zovu „Vanila“ Opcije i postoje dve vrste ovih Opcija: „Call“ Opcije (opcije opoziva) i „Put“ Opcije (opcija prodaje).

Kupovina ili prodaja?

„Call“ Opcija je pravo kupovine valutnog para određenog datuma u budućnosti i to po određenoj ceni. Datum kada imate pravo da kupite par predstavlja datum isteka opcije, a dogovorena cena Opcije je poznata kao „izvršna cena“.

S druge strane, kupovina „Put“ opcije vam pruža mogućnost da prodate osnovni valutni par po „izvršnoj“ ceni na datum isteka.

FX Opcije su veoma fleksibilne. Možete da izaberete tačno koja izvršna cena odgovara vašoj strategiji i koliko dugo želite da Opcija traje. Kombinacija različitih izvršnih cena i datuma isteka će odrediti cenu ili premiju Opcije, što predstavlja cenu koju morate da platite kako biste uzeli Opciju.

„Call“ Opcija je opcija kupovine, ali nije nešto što ste primorani da uradite. Ukoliko se osnovnim valutnim parom trguje iznad „izvršne“ cene na kraju ugovora o opcijama, onda investitor može da iskoristi svoje pravo i ostvari mogućnost kupovine valutnog para po „izvršnoj“ ceni. Ukoliko osnovna „trenutna“ cena ne dostigne taj nivo i trgovanje se nastavi ispod nivoa „izvršne“ cene onda investitor može jednostavno da izabere da opcija istekne ne uradivši ništa. Jedini gubitak koji će ostvariti je na premiji unapred plaćenoj za Opciju.

Opcije u akciji

Zamislite na primer da se valutnim parom EUR/USD trguje po vrednosti od 1,1000, ali da vi mislite da će vrednost trgovanja porasti u naredne dve nedelje, i stoga kupite „Call“ Opciju po „izvršnoj“ ceni od 1,1050 sa datumom isteka za dve nedelje. U ovom primeru možemo da kažemo da je cena opcije 50 poena (pip). Međutim, ako kupite opciju od 100,000 EURUSD po ceni opcije od 50 poena, onda je premija koju ćete platiti 500 dolara (100,000 x 0.0050 = $500).

Ukoliko se nakon dve nedelje parom EURUSD trguje ispod 1,1050 možete da izaberete da pustite da opcija istekne. Premija plaćena za opciju ($500) će biti izgubljena, međutim to je maksimum koji možete da izgubite kada kupujete Opciju.
S druge strane, ukoliko EURUSD trguje iznad 1,1050 onda ćete možda želeti da upotrebite pravo Opcije da iskoristite prednost tržišnih kretanja na gore. Međutim, kako biste bili na nuli, cena mora da trguje iznad 1,1100 zbog 50 poena premije koji su unapred plaćeni.

„Put“ opcija je suprotna – imate pravo da prodate osnovnu valutu po „izvršnoj“ ceni po roku dospeća ili birate da opcija istekne. „Put“ opciju koristite kada mislite da će se valutnim parom trgovati po nižoj ceni. Kupovina „Put“ opcije je dobar način da se iskoristi prednost kod opadanja na tržištu.

Karakteristike trgovanja FX Opcijama

Jedna od najboljih karakteristika kod Opcija je da je vaš potencijalni profit neograničen, dok je međutim maksimalni gubitak premija koju ste platili za opciju. Potpuna transparetnost rizika FX Opcija je jedan od ključnih razloga zbog koga su privlačne opreznim investitorima i onima koji pokušavaju da uravnoteže ostale rizike u svom portfoliju.

Više o trgovanju valutnim parovima i FX Opcijama Sakso banke možete saznati na ovom linku.

Sakso banka specijalista za trgovanje i investiranje putem interneta sa zadovoljstvom pruža i sledeće podatke koji mogu biti interesantni opštoj javnosti:

Opšte karakteristike investitora u Srbiji

Kada je reč o kapitalu mogli bismo da kažemo da je prosečan depozit klijenata Sakso banke iz Srbije bio prosečno oko 50 do 100 hiljada evra.

U proseku su između 35 i 55 godina starosti.

Žele da pronađu profesionalnog brokera i nisu ograničeni samo na lokalna tržišta.

Investitori iz Srbije ne polažu previše nade u berzanske robe.

Kada je reč o obimu trgovanja valutni parovi EUR/USD, GBP/USD , AUD/USD, EUR/GBP su najpopularniji među klijentima Sakso banke u Srbiji. S druge strane, imamo korporativne klijente koji trguju ugovorima o finansiranju razlike (CFD), akcijama i indeksima ili poljoprivrednim proizvodima želeći da se zaštite od trenutnih investicionih aktivnosti.

Kako se trejderi iz Srbije ponašaju u rizičnim situacijama na tržištu?

S obzirom da prosečan srpski investitor važi za dugoročnog investitora sa malim apetitom ka riziku, mnogi biraju da zatvaraju pozicije ili da se zaštite. Osim toga, čak iako su obrazovani i sa iskustvom potrebna im je pomoć sa dodatnim obrazovanjem. S druge strane, investitore iz Srbije je teško ubediti u nešto što ne žele da urade.

Autor: Marina Papić, menadžer prodaje za privatne klijente u Sakso banci

Marina PapicMarina se priključila Sakso banci u aprilu 2015. i radi u regionalnoj kancelariji u Limasolu. Njene glavne odgovornosti su usredsređenost na prodaju i razvoj poslovanja u zemljama Centralne i Istočne Evrope. Takođe je odgovorna za profesionalni trening o finansijskim proizvodima i platformama za trgovanje potencijalnih i postojećih klijenata, kao i za vebinare putem interneta. Marina je ključni član tima koji radi na nekoliko glavnih prodajnih projekata, kao što su razvoj naprednih prodajnih metoda i uvođenje novih proizvoda. Pre dolaska u Sakso banku radila je za kompaniju koja se bavi trgovanjem deviznih parova, gde je stekla odlično znanje o trgovanju putem interneta. Na početku karijere Marina je unapredila znanja o finansijama i investiranju tokom prakse u Nemačkoj investicionoj banci u Londonu. 

Pročitajte i ovo...