Home VestiPolitika i društvo Koliko vredi vaša diploma?

Koliko vredi vaša diploma?

by bifadmin

Nezadovoljstvo sadašnjim poslom i želja za prelaskom na drugo radno mesto u Srbiji su poprimile elemente hroničnog stanja. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, glavne razloge za nezadovoljstvo svaki drugi ispitanik nalazi u neadekvatnim uslovima rada i visini zarade.

S druge strane, istaživanja na domaćem i globalnom nivou, pokazuju da je korist od visokog nivoa obrazovanja veća nego ikada ranije, a ogleda se, pre svega, u visini zarade. Fakultetska diploma vredi na tržištu i zato ne treba olako prihvatati opaske da je znanje i fakultetsko obrazovanje devalvirano.

U 34 zemlje OECD u periodu između 2000. i 2012. godine jaz između prihoda srednjeobrazovanih i visokobrazovanih stanovnika porastao je dva puta više nego jaz između onih sa srednjim i sa nižim obrazovanjem. Taj svetski trend se polako preliva i na Srbiju. Aktuelna istraživanja i u našoj zemlji govore u prilog tome, jer je i u 2016. godini najviša prosečna zarada u kategoriji stanovništva koje ima visoku stručnu spremu.

Dakle, za „izlečenje“ hroničnog nezadovoljstva poslom i zaradom možemo dosta toga da uradimo i sami. Za učenje i sticanje znanja nikada nije kasno, a i nedostatak vremena u doba modernih tehnologija je veoma slab argument. Zahvaljujući internetu studiranje je omogućeno svima bez potrebe za preseljenjem, prisustvovanjem nastavi i gubljenjem vremena u prevozu. Posao nam ne može biti izgovor, jer su sada predavanja omogućena „na klik“, a virtualni amfiteatri su tamo gde smo mi. Upravo takav način studiranja omogućava DOBA Fakultet.

DOBA Fakultet je deo poslovne grupe DOBA, najveće privatne obrazovne institucije u Sloveniji, koji se može se pohvaliti tradicijom, međunarodnom akreditacijom kvaliteta, evropskim standardima, akreditovanim i ekskluzivnim programima i šesnaestogodišnjim iskustvom u onlajn obrazovanju. Više od 217 profesora, onlajn mentora i menadžera iz prakse u stalnom su kontaktu sa studentima.

Kako ističe direktorka DOBA Fakulteta Jasna Dominko Baloh, od 3.300 diplomaca te renomirane visokoškolske ustanove, čak 64% njih je posle diplomiranja napredovalo na radnom mestu, dobilo veću platu i promenilo posao na bolje.

– Činjenica je da je internet omogućio da znanje nikada nije bilo dostupnije. Knjige, članci, podkasti, stručni blogovi i mnogi drugi formati nadograđuju naš duh, ali nedostaje nam taj institucionalizovani pristup koji će nas usmeriti u procesu učenja. Da bismo to znanje monetizovali neophodna je i formalna potvrda koju nam daje jedan evropski akreditovani fakultet kao što je DOBA – objašnjava Dominiko Baloh i dodaje da je diploma priznata u svim evropskim zemljama i ima istu vrednost kao i diploma stečena tokom klasičnih studija.

Onlajn studiranje ili studiranje na daljinu je relativno nov način obrazovanja, naročito u našem regionu. Kako izgleda studiranje u virtuelnom amfiteatru kom se pristupa bilo kada i bilo gde, najbolje se vidi tokom besplatnog probnog predmeta onlajn studija sa pravim zadacima. Za donošenje konačne odluke neophodne su nam relevantne informacije. Potencijalni studenti putem e-novosti mogu da se informišu o besplatnim predavanjima, webinarima blogovima, novim programima, kao i novostima iz oblasti globalnog biznisa I marketinga. Mnogi su benefiti onlajn studiranja, a diplomci vole da istaknu da je to mesto gde su svi studenti u prvom redu.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...