Home VestiEkonomija Osiguranje poljoprivrednih gazdinstava za miran san

Osiguranje poljoprivrednih gazdinstava za miran san

by bifadmin

Od ukupnog broja poljoprivrednih površina osigurano je svega desetak odsto, što govori o veoma maloj zastupljenosti osiguranja, ali možda i o lošoj edukaciji stanovništva, izjavio je danas direktor prodaje neživotnog osiguranja Kompanije „Dunav osiguranje“ Goran Mačkić.

„Od ukupno osiguranih poljoprivrednih površina u Srbiji ‘Dunav osiguranje’ osigurava 50 odsto, odnosno od 48 do 52 odsto, u zavisnosti od godine do godine. U prošloj godini smo isplatili pet miliona evra odšteta, a Kompanija nema šteta za koje nije isplaćena odšteta i koje su pod sudskim sporovima“, rekao je Mačkić prilikom susreta s poljoprivrednicima iz Severnobanatskog okruga u Kikindi.

Prema njegovim rečima, susretom s poljoprivrednicima u Kikindi, koji je jedan u nizu, Kompanija pokušava da predstavi ponudu osiguranja useva, plodova i životinja.

On je naveo da „Dunav osiguranje“ želi da na najbolji način poljoprivrednicima približi značaj osiguranja, kolika je njegova cena, kako se plaćaju štete, kolika je naknada šteta i šta osiguranici zapravo dobijaju.

Ukazujući da se mora uzeti u obzir to da Srbija čini ogroman napor da podrži poljoprivrednu proizvodnju, Mačkić je podsetio da se registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima vrši povraćaj premija u visini od 40 odsto od polisa osiguranja.

„Vidimo da se taj trošak svodi na dve do tri paklice cigareta po jednom katastarskom litru ili hektaru, što govori da naši poljoprivredni proizvođači koji ne osiguravaju svoju poljoprivrednu proizvodnju mnogo rizikuju“, rekao je Mačkić.

On je naveo da se najčešće osiguravaju ratarske kulture, kao što su kukuruz, pšenica, soja, a da je rizik od kojeg se štite onaj osnovni – od grada, požara i udara groma.

„Poljoprivrednici, takođe, mogu da se osiguraju od poplava, što je na ovom području Banata od velikog značaja“, rekao je Mačkić.

On je naveo da osiguranici kod „Dunav osiguranja“ dobijaju kvalitetnu ponudu, stručnu procenu štete i adekvatnu naknadu.

Mačkić je istakao i da je u regionu stanje slično kao Srbiji.
„Ovo je naša prva prezentacija. Bićemo u Zrenjaninu, Somboru, a prezentacije ćemo održavati i u ostalim delovima Srbije, u direktnom kontaktu“, rekao je Mačkić dodajući da je cilj toga razmena iskustva i da se vidi šta poljoprivrednike sprečava da u većem obimu osiguraju svoju proizvodnju, jer bi osiguranje, kada bi njegova masa bila veća, bilo i jeftinije.

Načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač zahvalio je Kompaniji „Dunav osiguranje“, koja je, kako je naveo, pokrenula inicijativu za održavanje edukativnih skupova na temu značaja osiguranja poljoprivrednih gazdinstava, odnosno useva i životinja.

Član Gradskog veća Kikinde Imre Kabok rekao je da je grâd unazad nekoliko godina prepoznao da je potrebno uraditi nešto u tom pravcu, ka osiguranju useva, jer se štete od grada svake godine ponavljaju.

„Bez obzira na to što izdvajamo dosta sredstva za kupovinu protivgradnih raketa i što je sistem u funkciji, pravu zaštitu i bezbednost može da pruži samo adekvatno osiguranje“, rekao je Kabok.

Prema njegovim rečima, za Fond za razvoj zato je izdvojeno milion i po dinara, što predstavlja vid probe za učestvovanje u osiguranju i nadoknadi troškova osiguranja kod onih poljoprivrednika koji su odlučili da se osiguraju.

Kako je rekao, cilj je da se na taj način u što većoj meri da primer poljoprivrednicima za to da osiguranje nije trošak, već ulaganje u sigurnu proizvodnju.

Vlasnik voćnjaka „Nakovo“ Slavko Pavlović rekao je da taj voćnjak poseduje oko 52 hektara pod stablima, da je prošle godine osigurano oko 35 hektara, dok 18 hektara nije osigurano jer se nalazi pod protivgradnom mrežom.

„Osiguranje je značajno jer se time veliki rizik od grada, ali i od drugih elementarnih nepogoda, svodi na minimum“, rekao je Pavlović.

On je preporučio poljoprivrednicima da, kada ugovaraju osiguranje, to uvek urade na maksimalan prinos i cenu koja se može postići.

„Ljudi obično greše i osiguranje zaključuju na veoma mali prinos i cenu, pa im je đavo kriv kada dobiju mali iznos osiguranja“, zaključio je on.

Jedan od osiguranika, Dragoljub Stanković, kaže da mu je 2015. godine uništeno 97 odsto roda pšenice.

„Zato sam prošle godine osigurao sve svoje površine i sada mirno spavam“, rekao je on.

Pročitajte i ovo...