Home VestiEkonomija Počinje li Tramp novi valutni rat?

Počinje li Tramp novi valutni rat?

by bifadmin

Mnogi politički i ekonomski analitičari smatrali su da će se nakon dolaska na vlast Donald Tramp smiriti i ublažiti radikalnu retoriku kakvu je koristio u predizbornoj kampanji. No, nakon prvih nekoliko nedelja na poziciji predsednika SAD, vidi se da se Tramp ne menja, što može uzrokovati mnoge probleme u međunarodnim odnosima.

Jedan od njegovih stavova odnosi se na kurs američkog dolara. Tramp smatra da je američki dolar precenjen i da to šteti američkoj ekonomiji. Naime, SAD ima ogroman trgovinski deficit s ostatkom sveta, a novi predsednik smatra da ga je slabljenjem valute moguće smanjiti i vratiti radna mesta u SAD.

Trampov stav o podcenjenom kineskom juanu i meksičkom pezosu su odavno dobro poznati, ali nedavno je počeo otvoreno prozivati i neke druge zemlje, kao što je Japan, koje po njemu već godinama manipulišu kursom kako bi podsticale sopstveni izvoz. Jedan od predsednikovih savetnika otvoreno je pre nekoliko dana rekao da je evro značajno podcenjen i da zbog toga Nemačka ima nepoštenu prednost u odnosu na SAD i ostale trgovinske partnere. Navedene izjave su verovatno doprinele blagom slabljenju američke valute u poslednih mesec i po dana.

Japanci su već odbacili optužbe da manipulišu valutom, a do novih trzavica moglo bi doći krajem ove nedelje, za kada je najavljen sastanak američkog predsednika i japanskog premijera. Tema će biti trgovinska saradnja, a učesnike na finansijskim tržištima će sigurno zanimati je li bilo govora i o kursu USD/JPY, što će novinari sigurno preneti.

Kada su u pitanju evropske valute, za sada političari i centralni bankari ne komentarišu kurseve, ali aktivnosti centralnih banaka su dovele do značajnog slabljenja pojedinih valuta. U izveštaju s prošlonedeljnog sastanka britanske centralne banke vidi se da kako banka neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike iako stopa inflacije raste, a odluka o Brexitu za sada nije donela značajnije negativne posledice.

Evropska centralna banka je pre nekoliko meseci odlučila da produži period u kojem će namerno kamatne stope držati na najnižim nivoima u istoriji, što je srušilo kurs evra u odnosu na dolar na najniži nivo u poslednjih petnaestak godina.
Ukoliko Tramp zaista uspe značajnije oslabiti dolar i smanjiti trgovinski deficit, za očekivati je da će ostale države pokušati da nadoknade pad izvoza u SAD. Moguće je da će se takođe odlučiti na mere koje će dovesti do slabljenja svojih valuta, a takva situacija naziva se valutni rat. Jedna od karakteristika valutnog rata su velike i nagle oscilacije kuresvea valuta koje predstavljaju dodatni rizik izvoznicima, ali i dodatne prilike za ostvarivanje profita investitorima na finansijskim tržištima.

Budući da je američki dolar još uvek značajno jači nego što je bio većinu 2016. godine, analitičari Admiral Markets-a smatraju da bi narednih nekoliko meseci mogao oslabiti još nekoliko odsto. Nakon toga, dalji smer kretanja zavisiće o ekonomskim kretanjima, potezima centralih banaka, ali i izjavama političara.

Pročitajte i ovo...