Home VestiEkonomija Živko Mukaetov imenovan za predsednika Makedonsko-srpskog poslovnog saveta

Živko Mukaetov imenovan za predsednika Makedonsko-srpskog poslovnog saveta

by bifadmin

Uoči obeležavanja 95. godišnjice svog postojanja, Privredna komora Makedonije i Privredna komora Srbija formirale su Makedonsko-srpski i Srpsko-makedonski poslovni savet u cilju razvijanja trgovinskih kontakata, usmeravanja i unapređivanja izvozno-uvoznih mogućnosti kompanija-članica kao i intenziviranja ekonomske saradnje između Makedonije i Srbije.

U okviru konstitutivne sednice za predsednika Makedonsko-srpskog poslovnog saveta sa četvorogodišnjim mandatom imenovan je generalni direktor i predsednik UO Alkaloida, gospodin Živko Mukaetov.

„Kada mi je prvi put predstavljena ideja o jednoj ovakvoj asocijaciji, ona mi je sa jedne strane izgledala prilično ambiciozno ali s druge, zaista je bilo potrebno udruživanje u platformu ove vrste. Za „Alkaloid“, Republika Srbija je jedno od glavnih strateških izvoznih tržišta, pre svega zbog blizine, veza između dve zemlje, kulturoloških sličnosti i tradicije. „Alkaloid“ je u Republici Srbiji prisutan više od 70 godina. Preko uspešnog poslovanja kompanije na ovom tržištu, najpre kroz 4 regionalna centra: u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, došli smo do današnje faze operativnog proizvodnog pogona i preko 100 zaposlenih. Taj put smo mi u „Alkaloidu“ sami prošli. Radi postizanja boljih rezultata, kompanijama su potrebni ujedinjavanje i razni oblici sinergije. Ovaj savet, kao asocijacija privrednih komora, biće jedna vrsta logističke podrške za kompanije iz obe zemlje i radiće na pomaganju i unapređivanju trgovinske razmene, a samim tim i na promovisanju ekonomske saradnje između Makedonije i susedne Srbije“ – rekao je Mukaetov u svom govoru nakon konstitutivne sednice Saveta.

Predsednik Srpsko-makedonskog poslovnog saveta u okviru Privredne komore Srbije, gospodin Mile Kocić, vlasnik prehrambene industrije „Jumis“ je naglasio:

„Prema meni, formiranje Srpsko-makedonskog i Makedonsko-srpskog saveta je jedan odličan link između srpskih i makedonskih kompanija. Kao vlasnik „Jumisa“, naročito mi predstavlja čast što će moj kolega na ovoj novoj poziciji biti baš gospodin Mukaetov. Imajući u vidu naše iskustvo ali i dosadašnja dostignuća naših kompanija, siguran sam da ova platforma neće biti samo protokolarna i da će zaista funkcionisati. Preko čestih sastanaka, tematskih susreta i razmene iskustava, pravićemo sigurne korake ka stvaranju još boljih uslova za slobodnu trgovinsku razmenu i dobar biznis-ambijent”, rekao je Kocić.

Makedonsko-srpski i Srpsko-makedonski poslovni savet su organizacioni oblici u okvirima Privredne komore Makedonije, odnosno Privredne komore Srbije, koji će ostvarivati aktivnosti usmerene ka stimulisanju saradnje, informisanosti, kontakata sa domaćim, inostranim, komorskim i poslovnim partnerima, a delovaće i u odnosu na probleme i pitanja od uzajamnog interesa u delu ekonomske saradnje između Makedonije i Srbije.

Pročitajte i ovo...