Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Ekološka taksa

B&F reč nedelje: Ekološka taksa

by bifadmin

Kompanije koje posluju na srpskom tržištu poštujući zakone negoduju jer su zbog svog poštenja izložene nelojalnoj konkurenciji. Tako je na primer u oblasti zaštite životne sredine ogroman broj onih koji se ne pridržavaju propisanog – oko 70% preduzeća u Srbiji ne plaća zakonom propisanu ekološku taksu, zbog čega država gubi godišnje oko 20 miliona evra.

 

Ekoloska taksa 2

 

Izgleda da je neko ipak čuo žalbe onog korektnijeg dela privrede. Pre desetak dana je naime ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao da će država podneti tužbe protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu za maziva i druge proizvode, uključujući i Naftnu industriju Srbije (NIS). On je napomenuo da je plaćanje ove takse zakonska obaveza i da država mora da poštuje svoje zakone koje je sama donela.

Ministar je još ustvrdio da se NIS poziva na odredbe Sporazuma koji je 2008. godine potpisan sa Rusijom, ali da će sud odrediti da li ih sporazum oslobađa plaćanja takse. Prema pisanju medija, ruska kompanija ekološku taksu ne plaća od njenog uvođenja 2010. godine čime je državni budžet oštećen za devet miliona evra, jer je kompanija trebalo da godišnje uplaćuje u državnu kasu 1,5 miliona evra.

Međutim Insajder podseća da je sporazumom iz 2008, koji je iznad domaćih zakona, Srbija pristala i na to da se na kompanije koje su obuhvaćene Sporazumom neće odnositi bilo kakvo pogoršanje uslova oporezivanja do dostizanja isplativosti dogovorenih projekata. Tako je moguće da NIS i dalje plaća rudnu rentu od tri odsto na eksploataciju prirodnih rezervi nafte i gasa, dok za sve ostale važi renta od sedam odsto. Zato se postavlja pitanje da li će iko uspeti da natera NIS da plaća ekološku taksu.

 

Ekoloska taksa

 

“Podizanje tužbe protiv NIS-a i drugih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu na proizvodnju maziva obaveza je države i nejasno je zašto to do sada nije urađeno”, kažu za „Blic“ pravni i ekonomski eksperti.

Ono što je međutim jasno je da će Srbija imati velikih problema odnosno troškova da otvori pregovaračko poglavlje 27. upravo zbog ovakvog odnosa prema ekologiji. Taj odnos najbolje pokazuje bojkotovanje ekološke takse od strane kompanija. Jer, da je ovaj iznos uplaćivan ne bismo imali problema da prikupimo, transportujemo i skladištimo 100.000 tona opasnog otpada, koliko godišnje proizvedemo. Od ove količine oko 40.000 tona opasnih materija završi u prirodi. Sa takvim nemarom teško da ćemo mi završiti u EU.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...