Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Protest bivših radnika u Nišu

B&F reč nedelje: Protest bivših radnika u Nišu

by bifadmin

Radna prava će biti jedna od naših najvećih prepreka prilikom pristupanja Evropskoj uniji. U javnosti još nema ni govora o poglavlju 19. koje se bavi socijalnom politikom i zapošljavanjem, a ako se osvrnemo oko sebe odmah postaje jasno zašto je to tako.

Učestali novinski tekstovi o mobingu i eksploatisanju radne snage u fabrikama pokazuju da su vlasti uspele u svojoj nameri da privuku investicije tako što će predstaviti Srbiju kao destinaciju sa jeftinom radnom snagom u kojoj su strani poslodavci veoma povlašćeni.

Niš je specifičan po tome što u njemu posluju Beneton, Jura, Leoni, Geox i druge kompanije od kojih se očekivalo da donesu dobru poslovnu kulturu u ovu regiju i da poštuju radna prava, posebno zbog toga što država daje subvencije za otvaranje novih radnih mesta, koje idu i do 9.000 evra po jednom. Međutim, radnici se u Nišu suočavaju sa ugovorima na određeno vreme, zastrašivanjem, prekovremenim radom i nemogućnošću osnivanja sindikata.

Osim što aktuelni radnici trpe izrabljivanje, ni bivši nisu mnogo zadovoljniji. Već neko vreme u medijima čitamo sagu o između 7.500 i 9.000 Nišlija koji su radili u propalim preduzećima, ne dobijajući svoje zarade. Prema preliminarnim projekcijama, njima država duguje oko 4,5 milijardi dinara, ukoliko im bude isplaćivala minimalce.

 

Protest bivših radnika u Nišu

 

Zbog toga već neko vreme bivši radnici protestuju ispred Gradske kuće, a pretprošle nedelje najavili su i protestne šetnje. Međutim, upravo ta najava bila je seme razdora.

Naime, predstavnik radničke delegacije Žarko Đorđević je izjavio da to nije dobar metod, jer su se od početka borbe dogovorili da će svoja prava ostvarivati mirnim putem. Podsetio je prisutne građane na visinu kazni koje su predviđene za ometanje reda i mira u gradu, i rekao da on nije spreman na takva istupanja. On je umesto toga tražio susret sa premijerom, koji je prethodno obećao da će radnici dobiti plate do kraja godine da bi potom rekao da para u budžetu za ovo nema. Predsednik Vlade je, inače, prilikom prošlomesečnog gostovanja u Nišu burno odreagovao na insistiranje novinarki na ovom pitanju, nazivajući ih “nepristojnim”, a ponavljanje pitanja na koje nisu dobile odgovor “provokacijom”. Očigledno je da je isplata pošteno zarađenih zarada radnicima u Srbiji i dalje škakljiva tema, a potreba zaposlenih da žive (tj. da se prehrane) od svog rada smatra se razmaženošću ili političarnjem i spletkama.

Dok jedan deo radnika čeka rešavanje svojih problema kroz institucije, drugi deo je pak ipak podneo zahtev policiji za odobravanje protesnih šetnji kroz grad.

 

Protest bivših radnika u Nišu 2

 

Tako se sada održavaju različiti protesti. Ima samo 200 radnika koji već godinama od države potražuju zaostale zarade ali i oni su uspeli da se podele te neki protestuju ispred Gradske kuće, a drugi, koji imaju proširene zahteve, šetaju niškim ulicama. Oni će šetati svakog petka dok se ne ostvare njihovi zahtevi.

“Nećemo da štrajkujemo glađu zato što smo već gladni, ali ćemo u znak protesta da šetamo. Već predugo slušamo ista, lažna obećanja o isplati zarada. Zamajava nas država, odnosno vlast, a i naše kolege koje u naše ime pregovaraju. Za razliku od njih, koji traže da država isplati zarade samo radnicima koji su tužili državu, a radili su u preduzećima za koje stečaj nije završen, mi radnike ne diskriminišemo, već zahtevamo isplatu za sve radnike propalih društvenih preduzeća, bez obzira da li su tužili državu ili nisu, i da li je stečaj završen ili ne. Takođe tražimo povezivanje radnog staža i socijalni program za one koji su iz firmi otišli bez ostvarivanja tog prava”, rekao je za Danas Radiša Spasić, predstavnik bivših radnika Elektronske industrije Niš, dodajući da su se ovim zahtevima pridružili i radnici propalih društvenih preduzeća u Zrenjaninu, Aranđelovcu, Kraljevu, Kruševcu, Jagodini, Svrljigu, Apatinu, Odžacima, Užicu i Pirotu.

Za to vreme drugi predstavnik radnika Đorđević izjavio je da će kao rezultat njihovog mirnog protesta naredne nedelje dobiti mogućnost da se sastane sa nekim iz Vlade Srbije ili iz nadležnih ministarstva kako bi razgovarali o isplati.

Pitanje je pak da li će iko išta dobiti, jer premijer je nepokolebljivo ustvrdio da za isplatu zaostalih zarada jednostavno nema novca u budžetu.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...