Home TekstoviB&F Plus Finansijske usluge za frilensere: Specijalna ponuda za „slobodnjake“

Finansijske usluge za frilensere: Specijalna ponuda za „slobodnjake“

by bifadmin

U Srbiji ima oko 200.000 samostalnih stručnjaka, takozvanih frilensera, i oni zarađuju znatno više od proseka u državi, što znači da mogu biti dobra klijentela bankama. Za sada, finansijske usluge ovoj ciljnoj grupi nude samo neke banke, a Sosijete ženeral banka je za njih obezbedila specijalnu ponudu, paket „Sinhro“, što će možda podstaći i konkurenciju da se prilagodi potrebama nove generacije poslovnih ljudi.

Paušalni način poslovanja koji podrazumeva i posao na daljiinu, odnosno za kompanije koje su daleko od mesta stanovanja, ima sve više „pristalica“ i u svetu i u Srbiji. To su uglavnom muškarci starosti od 25 do 40 godina, koji najšešće rade u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, ali i kao prevodioci, stručnjaci za marketing, prodaju, dizajn, računovodstvo. Pocenjuje se da će bez standardnih ugovora o radu do 2020. godine zaradu obezbeđivati oko 50 odsto radno sposobnih u Evropi i SAD.

Prema istraživanju kompanije Clever iz Beograda, koja se bavi edukacijom preduzetnika u vođenju sopstvenog biznisa, „slobodnjaka“ u Srbiji ima oko 200.000 i oni zarađuju znatno više od proseka u državi, što znači da mogu biti dobra klijentela bankama. Ta kompanija nastoji da paušalcima olakša poslovanje i izmirivanje obaveza prema državi i omogućila im je koriščenje aplikacije PAUSAL, koja se pokreće i koristi sa bilo kog internet pretraživača na bilo kom uređaju. Pošto ne mora da se „skida“ i instalira, omogućava korisniku da se uloguje sa bilo kog kompjutera, odnosno da i van kancelarije ili kuće može da pošalje fakturu ili da pogleda svoje naloge za plaćanje doprinosa.

Paušalac koji koristi tu aplikaciju za rasterećenje admistrativnih obaveza, osim što može da pravilno sačini fakture prema aktuelnim zakonskim pripisima, dobija pogodnosti da se one automatski upisuju u knjigu poreskih obveznika i šalju na elektronsku adresu komitenta. Može da prati i limite od šest i osam miliona dinara, da prati naplatu po komitentu, uzima obrasce koji su mu potrebni za dobijanje zdravstvene knjižice kao i da dobija obaveštenja o isteku knjižice i podsetnik za plaćanje doprinosa.

„Naši korisnici se uvek mogu osloniti i na knjigovodstvenu podršku koju im pružamo za sve situacije koje nisu predviđene funkiconalnostima aplikacije“, kazala je za Biznis i finansija Dušanka Šešlija i Clevera i istakla da je ta kompanija u saradnji sa Sosijete ženeral bankom pokrenula bankarski paket „Sinhro“, ponudu za sve koji zaradu primaju preko paušalne agencije.

Objedinjavanje računa

Taj projekat paušalcima pre svega olakšava svakodnevno korišćenje bankarskih usluga, jer u svojoj e-banking aplikaciji imaju potpun pregled i privatnih i poslovnih računa, kao i mogućnost besplatne transakcije.

Paušalaci, inače, moraju da imaju svoj račun za paušalnu agenciju, račun za fizičko lice, e-banking za paušalni račun, isto to za fizičko lice, što zahteva da poseduju po nekoliko kartica. Sosijete ženeral banka je sve to spojila, tako da korisnici „Sinhro“ paketa, kada se uloguju na e-banking, mogu da vide sve račune, transakcije, načine plaćanja i to je potpuno besplatno. Objedinjavanjem računa, paušalci štede vreme, ali i novac, plaćajući obaveze za jedan račun, a ne dva, kako je bilo uobičajeno, a imaju i mogućnost korišćenja video poziva i konsultacija sa onlajn bankarom direktno sa e-banking aplikacije i van radnog vremena poslovnica banke.

U „Sinhro“ ponudu uključeni su i keš krediti, dozvoljeni minus i kreditne kartice, kao i dugoročna ulaganja poput lizinga za vozila i stambenih kredita, za šta su se ti klijenti najviše i interesovali. Dodatno, paušalci mogu da dobiju i novac za različite potrebe u zavisnosti od vrednosti i ročnosti ugovora sa firmama sa kojima posluju.

Korisnicima „Sinhro“ paketa omogućeno je kreditiranje koje je dostupno i fizičkim licima, a razlika u odnosu na uobičajenu praksu je u tome što se ne uzima osnovica iz poreskog rešenja, nego iz realnog ugovora koji paušalac ima sa svojim poslodavcm, ističu u Sosijete ženeral banci.

Po rečima Dušanke Šešlije, u većini banaka paušalci koriste pakete i usluge namenjene njima kao mikro preduzećima koji prihoduju do šest miliona dinara godišnje. „Paušalci mogu da raspolažu novcem sa računa firme praktično kao fizičko lice, mogu podizati keš, plaćati lične račune, kupovati… Prema našim informacijama oni su, naravno, najviše i zainteresovani za usluge banaka koje zanimaju i fizička lica, a to su krediti, dozvoljeni minus, kreditne i debitne kartice. Debitne kartice su im dostupne, ali ostale pogodnosti uglavnom ne“, kazala je Šešlija.

U Sosijete ženeral banci su, kako je dodala, izašli u susret paušalcima koji imaju ugovore na neodređeno vreme i kao osnova za podizanje kredita gleda se njihov prihod, odnosno iznos koji mesečno dobijaju na osnovu tog ugovora, umanjen za onaj deo koji se plaća za mesečne doprinose državi.

Promena statusa

U Komercijalno banci kažu da paušalni poreski obveznici kao preduzetnici mogu da koriste sve proizvode i usluge banke u skladu sa zakonskim propisima i procedurama, pa tako i kredite za sve namene, na primer za održavanje likvidnosti, nabavku obrtnih i osnovnih sredstava.
„Krediti za likvidnost i obrtna sredstva se odobravaju u skladu sa njihovom kreditnom sposobnošću, koja direktno zavisi od obima ostvarenog prometa preko tekućeg računa. U slučaju značajnijih investicionih ulaganja, kao što je nabavka skupe opreme ili kupovina poslovnog prostora, obavezan je biznis plan i projekcija tokova gotovine za procenu mogućnosti servisiranja obaveza po kreditu. Prilikom analize zahteva za kredit i sagledavanja mogućnosti otplate, osim konkretne namene kredita, značajan uticaj na konačnu odluku o odobrenju ima osnovna delatnost, kreditna istorija, kao i poslovna i lična imovina preduzetnika“, kažu u Komercijalnoj banci.

Banka Inteza paušalnim poreskim obveznicima kao fizičkim licima nudi sve kreditne proizvode – gotovinski, auto, potrošački ili stambeni krediti, dozvoljeno prekoračenje i kreditnekartice, a uslovi, rokovi otplate, sredstva obezbeđenja i kamatne stope isti su kao i za ostale građane. Paušalnim poreskim obveznicima u delu malog biznisa, takođe su dostupni krediti koji su u ponudi i drugim klijentima banke u tom segmentu – dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu, krediti za obrtna sredstva, kao i revolving i investicioni krediti.

„Osim kreditnih proizvoda, paušalnim poreskim obveznicima fizičkim licima dostupni su i ostali proizvodi banke koji im omogućuju efikasnije poslovanje, kao što su elektronsko i mobilno bankarstvo, dok su paušalnim poreskim obveznicima u segmentu malog biznisa na raspolaganju i usluge elektronskog bankarstva i biznis kartice“, kažu u Banci Inteza.

Vlada Srbije, takođe, ima planove da frilenserima olakša poslovanje, potvrdila je ministraka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić. On je kazala da je jedan od najvažnijih problema koje bi država trebalo da reši status frilensera, a najšešće su to IT stručnjaci koji rade za strane kompanije. „Primajući novac iz inostranstva oni čine prekršajno delo jer nemaju dokaz o njegovom poreklu, a država će pokušati da oporezuje njihove prihode i uvede ih u legalne tokove. Umesto sadašnje poreske osnovice od 40 odsto, razmotriće se njeno umanjenje na 20 odsto, kao i eventualno sticanje penzionog i zdravstvenog osiguranja. Na taj način država će smanjiti nelojalnu konkurenciju između domaćih i poslodavaca iz drugih zemalja koji su prisutni na našem tržištu a ne plaćaju poreze“, najavila je ministarka Brnabić.

 

 

Marica Vuković
broj 135, mart 2017.

Pročitajte i ovo...