Home VestiEkonomija Kakvi su planovi vodećih svetskih bankara?

Kakvi su planovi vodećih svetskih bankara?

by bifadmin

Nakon prošle nedelje tokom koje je došlo do povećanja aktivnosti na globalnim finansijskim tržištima, očekuje nas još burniji period. Naime, nakon odluke o visini kamatnih stopa i konferenciji za medije koju je održala Evropska centralna banka, tokom ove nedelje isto će uraditi i centralne banke SAD, Japana, Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva. Budući da se radi o centralnim bankama koje nadziru najtrgovanije svetske valute, njihove odluke bi mogle prouzrokovati značajne reakcije investitora na finansijskim tržištima. U nastavku pogledajte kakvi su planovi navedenih centralnih banaka i mišljenje analitičara Admiral Markets-a o mogućem uticaju na tržište.

Evropska centralna banka

Kao što je bilo očekivano, ECB nije menjala visinu kamatnih stopa niti iznos koji svaki mesec ubrizgava u europski finanSijski sustav. Ipak, predsednik Veća guvernera ECB, Mario Dragi, na konferenciji za medije je izjavio da dalje spuštanje kamatnih stopa nije verovatno. Investitori su ovu izjavu protumačili kao prvu naznaku početka zatezanja monetarne politike u idućih godinu dana i odmah su počeli da kupuju evro, koji je od četvrtka u odnosu na dolar ojačao više od 1%. Ukoliko na nekoj od idućih konferencija zaista dođe do najave dizanja kamatnih stopa, za očekivati je značajno jačanje evra u odnosu na većinu najtrgovanijih svetskih valuta.

Japanska centralna banka

U noći između srede na četvrtak, odluku o monetarnoj politici doneće japanska centralna banka. Budući da su se upravo Japanci upustili u najveći monetarni eksperiment u poslednjih nekoliko godina, biće im najteže završiti svoje komplikovane programe ubrizgavanja novca u finansijski sistem. Naime, za razliku od ostalih spomenutih centralnih banaka koje su se fokusirale na državne obveznice, japanska je poslednjih godina kupovala i korporativne obveznice, pa čak i deonice privatnih kompanija. Na ovom sastanku verovatno neće doći do značajnije promene, ali budući da stopa inflacije raste (delom zbog rasta cene nafte), bliži se trenutak kada će biti najavljen zaokret u monetarnoj politici. Tada će verovatno doći do značajnog jačanja japanske valute.

Švajcarska centralna banka

Na osnovu političke nestabilnosti u Evropi koju je uzrokovao Bregzit i mogućnost pobede Le Pen na izborima u Francuskoj, poslednjih meseci franak je jačao. Švajcarska centralna banka je u nekoliko navrata javno iznela stav da je valuta precenjena i da se očekuje njeno slabljenje, a deo investitora očekuje da bi ponovno moglo doći do snažnije intervencije na tržištu, u kojoj bi ta se valuta namerno oslabila. Odluka o potezima banke objavljuje se u četvrtak ujutro, pa ukoliko SNB odluči da pređe s reči na dela, moguće je značajnije slabljenje švajcarske valute.

Britanska centralna banka

U četvrtak o monetarnoj politici odlučuju i Britanci. Zbog rizika i neizvesnosti vezanih uz Bregzit, centralna banka je do sada aktivno naglašavala da će i dalje sprovoditi izrazito labavu monetarnu politiku. Većina investitora očekuje da će takva odluka biti donesena i ove nedelje, pa je zbog toga funta valuta koja je poslednjih desetak dana najviše oslabila u odnosu na dolar. No, treba imati na umu da je funta od odluke o Bregzitu u odnosu na ostale valute oslabila 15-20%, a za sada nema značajnih negativnih posledica na ekonomiju. Budući da stopa inflacije počinje da raste, centralna banka bi u narednim mesecima mogla da bude prisiljena na početak zatezanja monetarne politike. Takva odluka bi dovela do naglog jačanja funte.

Američka centralna banka

Čelnici američkih Federalnih rezervi sastaju se u sredu. Za razliku od ostalih spomenutih centralnih banaka, američka je već započela sa dizanjem kamatne stope i sada im je glavna dilema treba li ih tokom godine podići dva ili tri puta. Budući da je u poslednjih nekoliko javnih nastupa predsednica FED, Dženet Jelen, nagovestila da će do idućeg podizanja doći već u sredu, dolar je poslednjih nekoliko nedelja naglo jačao u odnosu na većinu ostalih valuta i po mnogim modelima trenutno je precenjen. Budući da podizanje kamatnih stopa u SAD nije nikakva novost i već je uračunato u trenutni kurs, analitičari Admiral Markets-a smatraju da više ne treba očekivati značajnije jačanje ove valute.

Pročitajte i ovo...