Home Promo Na kafi ili pred ekranom: Kako društvene mreže utiču na „druženje uživo“?

Na kafi ili pred ekranom: Kako društvene mreže utiču na „druženje uživo“?

by bifadmin

Istraživanje koje je GfK sproveo u Srbiji u novembru 2016 na uzorku od 400 učesnika uzrasta od 15 do 25 godina za kompaniju Nestlé, pokazuje da mladi ne komuniciraju samo putem digitalnih kanala, već provode približno isti udeo slobodnog vremena, oko 25 odsto, u online komunikaciji sa prijateljima i druženju uživo – bilo da je reč o ispijanju kafe ili odlasku na užinu sa društvom. Takođe, 92 odsto njih bi između uživanja u kafi sa prijateljima i Facebook-a bez razmišljanja odabralo kafu.

„Problem nastaje kad se druženje na mreži i druženje uživo događaju istovremeno. Sigurno vam se desilo da ste se sa prijateljima našli na kafi, a da je za to vreme neko od vas kuckao poruke“, primećuje Dragan Ilić, radio i TV voditelj, psiholog po obrazovanju i dodaje: „Trećina mladih ljudi ovo ponekad praktikuje, oko pet odsto se izjasnilo da to radi redovno, dok samo četvrtina tvrdi da skoro nikada ne ’tekstuje’ dok je sa prijateljima. Svakodnevno preplitanje žive i internet komunikacije samo pokazuje da je danas nemoguće povući jasnu razliku između realnosti i sajber sveta“.

U Srbiji je 94 odsto mladih aktivno na nekoj od društvenih mreža ili koristi aplikacije za komunikaciju. Razlozi za korišćenje digitalne komunikacije se razlikuju od slučaja do slučaja, pa tako 42 odsto ispitanika, većinom ženskih, nikad nije poslalo zahtev za prijatelja putem Facebook-a osobi koju nisu poznavali pre toga, dok je 15 odsto ispitanika, mahom muških, uradilo to više od 26 puta, prema rezultatima istraživanja.

Pokazalo se da korist od širenja mreže virtuelnih prijatelja može da bude višestruka – čak 68 odsto ispitanika veruje da prijateljstvo sa društvenih mreža može prerasti u pravo prijateljstvo, ali i u ljubav. Prema brojkama, njihova pretpostavka je ispravna¸ pošto je komunikacija na društvenim mrežama u 23 odsto slučajeva bila početak emotivnih veza.

„Društvene mreže su odlično sredstvo za pronalaženje potencijalnih prijatelja i partnera. Skraćuju vreme upoznavanja i olakšavaju mladima odabir njima zanimljivih ljudi. Njihove bake i deke šetale su korzoom satima, kako bi upoznali nove prijatelje ili videli simpatiju. Njihovi roditelji su visili po klubovima da bi upoznali metalce, šminkere ili pankere. Mladi danas sve to mogu da rade ukoliko žele, ali i ne moraju, jer podjednako zanimljive ljude mogu pronaći i na mrežama“, zaključuje Dragan Ilić.

Pročitajte i ovo...