Home VestiPolitika i društvo Naša kreativna industrija ima veliki izvozni potencijal

Naša kreativna industrija ima veliki izvozni potencijal

by bifadmin

Čak 63 odsto agencija u Srbiji „izvozi“ svoje usluge, rezultat je najnovijeg istraživanja koje su sproveli portal Marketing mreža, u saradnji sa agencijom MASMI Beograd.

Većini ispitanika saradnja sa stranim klijentima (čije sedište nije u Srbiji) donosi do 30 odsto zarade. Kako su naveli tokom istraživanja, uglavnom rade za klijente iz regiona (62 odsto) i Evrope (28 odsto), dok svega 7 odsto radi sa klijentima čije je sedište u Americi ili Kanadi.

„Rezultati istraživanja koje smo sproveli sa istraživačkom agencijom MASMI Beograd nisu neočekivani. Zanimljiv je podatak da je čak 37 odsto ispitanika navelo da poslove dobija uglavnom preko preporuke i ličnog kontakta, a samo pet odsto na regularnim konkursima. Nešto više od četvrtine ispitanika reklo je da klijente dobijaju preko agencijskih mreža, a 20 odsto njih klijenti su direktno kontaktirali“, istakla je Ivana Parčetić Mitić, osnivač i urednica portala Marketing mreža.

Kao najveće probleme sa kojima se susreću u radu sa stranim klijentima, ispitanici su naveli rad „na daljinu“ (40 odsto), nerazumevanje i nedovoljno poznavanje tržišta (35 odsto), kao i nedovoljno poznavanje kulture i navike potrošača (22 odsto).

Više od trećine marketing i PR profesionalaca iz Srbije smatra da je izvozni potencijal naše kreativne industrije do 50 odsto, dok našim glavim adutima, u odnosu na strane agencije, smatraju se kvalitet ideja za manje novca, kao i fleksibilnost i prilagodljivost uslovima.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 206 profesionalaca iz šest država regiona, a ispitanici su stručnjaci iz oblasti marketinga i odnosa sa javnošću, zaposleni u agencijama i kompanijama. Rezultati istraživanja predstavljeni su na trećem regionalnom forumu komunikacionih lidera – IZAZOV 2017, koji je održan 1. i 2. marta u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, u organizaciji portala Marketing mreža.

Učesnici panela „Export-Import“, koji je održan na forumu IZAZOV 2017, složili su se da srpski kreativci rade po istim principima kao što se radi svuda u svetu, ali da možda još uvek agencije u Srbiji ne uviđaju potencijale koje imaju i ne bave se aktivno prodorom na strana tržišta, kao i da ekonomska situacija u zemlji nije najpogodnija za razvoj izvoznih potencijala ove grane industrije.
of the CEOs urged the White House to support vocational training for the high-tech skills that today’s manufacturers increasingly require

Pročitajte i ovo...