Close
/ Politika i društvo / Poslanici traže od Trampa da zabrani letove arapskih kompanija
BiF Analize Čitajte B&F online

Poslanici traže od Trampa da zabrani letove arapskih kompanija

Redakcija BIF on 09/03/2017 - 11:41 in Politika i društvo, Slajder

This post has already been read 868 times!

Grupa poslanika Kongresa SAD iz Njujorka i Nju Džersija je zatražila od predsednika Donalda Trampa da spreči arapsku kompaniju “Emirejts” (Emirates) da uvede let sa aerodroma u Njuarku, u Nju Džersiju, do Atine, u Grčkoj, što je najnoviji zahtev u sporu oko nelojalne konkurencije.

Grupa od 25 poslanika u pismu tvrdi da “Emirejts” i druge avio-kompanije iz zemalja Zaliva, medju kojima i “Etihad”, imaju nepravičnu prednost u odnosu na američke avio-prevoznike, jer dobijaju milijarde dolara državnih subvencija.

Poslanici traže da Tramp interveniše da se odloži prvi let Njuark-Atina, planiran za nedelju, sve dok vlada ne nađe rešenje s tom avio-kompanijom.

U današnjem saopštenju, “Emirejts” kaže da će avion poleteti u nedelju kako je i planirano. “Imamo svu saglasnost i podršku nadležnih vlasti, aerodroma i putnika i u Njuarku i u Atini”.

“Od najveće važnosti je da vaša administracija brzo i odlučno preduzme akciju da bi odbranila interese SAD i osigurala da avio-kompanije SAD i njihovi američki radnici imaju fer i poštene uslove konkurencije”, napisala je grupa poslanika.

Najveće američke avio-kompanije su ranije saopštile da “Emirejts”, “Katar ervejz” i “Etihad ervejz” primaju milijarde dolara subvencija od svojih vlada, što im omogućava da nude prevoz ispod tržišne cene i da krše takozvane “Sporazume o otvorenom nebu”.

Oni kažu da bi to moglo prisiliti američke prevoznike da obustave neke letove i otpuste deo zaposlenih.

Neke manje američke avio-kompanije i neki zastupnici potrošača imaju drugačiji stav i kažu da će konkurencija dovesti do opšteg smanjenja tarifa.

Kompanije “Amerikan”, “Delta” i “Junajted” su tražile od Vašingtona da otvori pregovore s Katarom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali Obamina administracija to nije učinila.

“Emirejts” i druge kompanije iz Zaliva negiraju da preotimaju tržište i proteruju konkurenciju.

 

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *