Home VestiEkonomija Raiffeisen Bank u 2016. zabeležila konsolidovani profit od 463 miliona evra

Raiffeisen Bank u 2016. zabeležila konsolidovani profit od 463 miliona evra

by bifadmin

U 2016. godini, Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvarila je konsolidovani profit u iznosu od 463 miliona evra, značajno poboljšavajući rezultate u svim regionima, posebno u Jugoistočnoj Evropi gde bi rezultati mogli da budu uvećani za skoro 40 posto, kako tvrdi predsednik RBI, Karl Sevelda.

U 2016. godini, neto prihod od kamata opao je za 12%, ili za 391 miliona evra i iznosi 2.935 miliona evra. Ovo se prvenstveno može pripisati tržištu niskih kamatnih stopa u mnogim zemljama gde je Raiffeisen grupacija prisutna, postojećem višku likvidnosti, kao i smanjenju od 215 miliona evra u segmentu prihoda od kamata na finansijske derivate koji su držani u svrhu hedžinga, i to posebno u Rusiji.

Opšti administrativni troškovi grupacije umanjeni su za 2% ili za 66 miliona evra i iznose 2.848 miliona evra u periodu izveštavanja. Stopa troškova/prihoda, međutim, uvećana je za 1,6 procentna poena na 60,7% zbog nižeg operativnog prihoda.

“Značajno smo premašili naše ciljeve po pitanju kapitala kako za RBI, tako i za kombinovanu banku već za godinu dana unapred. Zato možemo naš strateški program da zaključimo ranije. Želim da se zahvalim našim zaposlenima, koji su konsekventno implementirali najobimniji program transformacije u istoriji naše banke i to na primeran način. Istovremeno, majstorski su završili pripajanje sa RZB-om. Zatvaranje transakcije planirano je za 18. mart”, objasnio je Karl Sevelda.

Neto rezervisanja za gubitke po plasmanima opala su za 40% godina na godinu, ili 509 miliona evra i iznose 754 miliona evra.

Stopa loših kredita opala je za 2,7 procentna poena godina na godinu i iznosi 9,2%. Loši krediti u poređenju sa rezervisanjima po rizičnim plasmanima iznose 4.905 miliona evra. Uprkos prodajama i otpisima, stopa pokrića loših kredita poboljšana je sa 71,3% na 75,6%.

Predviđanje

Kao rezultat pripajanja sa kompanijom RZB, koje se upisuje u privredni registar 18. marta 2017. godine, sledeće predviđanje odnosi se na kombinovanu banku.

RBI je dostigla 12% ciljane stope osnovnog kapitala tier 1 godinu dana pre plana, sa fully loaded stopom osnovnog kapitala tier 1 od 13,6% na dan 31. decembra 2016. godine (12,4% za pro forma kombinovanu banku). Srednjoročno, RBI nastoji da ostvari stopu osnovnog kapitala tier 1 (fully loaded) od oko 13%.

Nakon stabilizovanja volumena kredita, RBI nastoji da ponovo ostvari rast sa prosečnim godišnjim uvećanjem postotka u niskom jednocifrenom nivou.

RBI očekuje da neto rezervisanja za gubitke po plasmanima za 2017. godinu budu ispod nivoa iz 2016. godine (754 miliona evra).

RBI nastoji da dostigne stopu loših kredita od oko 8% do kraja 2017. godine, a srednjoročno, RBI očekuje da ovaj parameter dalje smanji.

Osim toga, cilj RBI je da ostvari stopu troškova/prihoda između 50 i 55% srednjoročno, neizmenjeno u odnosu na prethodni cilj.

Srednjoročno, stopa povraćaja uloženog kapitala pre oporezivanja ostaje neizmenjena na oko 14%, sa konsolidovanom stopom povraćaja uloženog kapitala od oko 11%.

Pročitajte i ovo...