Home VestiEkonomija Rast evra posle solidnog nastupa Makrona u TV debati

Rast evra posle solidnog nastupa Makrona u TV debati

by bifadmin

Evro je danas ojačao najviše u mesec dana pošto je televizijska debata francuskih predsedničkih kandidata ublažila zabrinutost oko moguće pobede populistilčke i ekstremnodesničarske kandidatkinje Marine Le Pen.

Nezavisan kandidat Emanuel Makron prema anketama bio je najubedljiviji u sinoćnoj debati, što je smanjilo bojazni na tržištima da bi evroskeptična kandidatkinja Le Pen mogla pobediti na izborima u aprilu i izvesti zemlju iz monetarne unije, preneo je Blumberg (Bloomberg),

Evro je posebno porastao u odnosu na dolar koji je u padu peti dan zaredom posle najave američkih Federalnih rezervi da bi ove godine još dva puta mogle biti podignute referentne kamatne stope u SAD.

Akcije na svetskim berzama danas su ostvarile blagi rast s oporavkom cena nafte, preneo je Asošijetid pres.

U Evropi je nemački Daks u plusu 0,1 odsto, francuski KAK-40 od 0,3 odsto, dok je britanski FTSE 100 u minusu 0,2 odsto. Na Vol stritu se očekuje blagi rast.

Japanski Nikei 225 je pao 0,3 odsto, dok je hongkoški Hang Seng porastao 0,4 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,3 odsto, a južnokorejski Kospi jedan odsto.

Cena američke lake nafte, prema podacima Blumberga, porasla je za 0,8 odsto na 48,6 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupela za 0,9 odsto na 52,1 dolara po barelu.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...