Home VestiEkonomija Uprava Trezora SAD pozvala na podizanje gornje granice duga

Uprava Trezora SAD pozvala na podizanje gornje granice duga

by bifadmin

Uprava Trezora SAD (Ministarstvo finansija) je danas pozvalo Kongres SAD da podigne gornju granicu državnog duga koji ističe 16. marta i da se spremi da preduzme tehničke mere kako bi se izbeglo proglašenje moratorijuma na plaćanje.

U pismu sekretara Trezora Stivena Mnučina Kongresu, vlada kaže da će obustaviti prodaju obveznica državnim i lokalnim vlastima da bi izbegla dalje povećanje duga.

Posle dugotrajne neodlučnosti između prethodne vlade i Kongresa, obaveza savezne države da ne predje zakonski plafon duga je obustavljena do 16. marta 2017. godine.

Teorijski pravni limit duga iznosi skoro 19.900 milijardi dolara, po podacima Trezora.

„U četvrtak, 16. marta, biće dostignut zakonski limit duga Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Mnučin u pismu predsedniku Predstavničkog doma Kongresa SAD, Polu Rajanu i drugim zvaničnicima Kongresa.

„U to vreme, Trezor očekuje da će početi da preduzima vanredne mere da bi se privremeno sprečilo da SAD ne budu u stanju da izvrše svoje obaveze“, poručio je sekretar Trezora.

Pored obustavljanja prodaje obveznica opštinama koje će biti na snazi od srede, „verovatno je da će Trezor koristiti i druge posebne mere“ da smanji zaduživanje pre no što ono dodirne dopušteni plafon.

Mnučin je ponovio da je „naša ključna obaveza da poštujemo dobru veru i poverenje naših poverilaca“.

On je „pozvao Kongres da što je pre moguće podigne plafon duga, tako da možemo napredovati u skladu s našim prioritetima“.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...