Home VestiIT i nauka USB fleš diskovi sa hardverskom enkripcijom spadaju u najsigurniju zaštitu

USB fleš diskovi sa hardverskom enkripcijom spadaju u najsigurniju zaštitu

by bifadmin

U 2015. godini velike organizacije u Evropskoj uniji gubile su u proseku četiri miliona dolara zbog krađe ili gubitka osetljivih podataka, rezultat je velikog prošlogodišnjeg istraživanja Ponemon instituta o troškovima izazvanim narušavanjem bezbednosti podataka. Najveće zloupotrebe zabeležene su u oblasti zdravstva, obrazovanja i finansija.

Obični USB fleš diskovi putem kojih se prenose kompanijski podaci su jedan od glavnih uzročnika ovog problema. Međutim, ukoliko ukradeni ili izgubljeni USB fleš disk sadrži hardversku enkripciju, pristup podacima je nemoguć.

U korporativnom okruženju, ali i u vladinim institucijama, ovakvi bezbednosni propusti mogu biti kobni, pa je dodatan nivo zaštite ne samo preporučen već i neophodan. Zbog toga su Evropski parlament i Evropski savet pri Evropskoj uniji obavezali preduzeća da do 25. maja 2018. godine u potpunosti implementiraju Uredbu o generalnoj zaštiti podataka (General Data Protection Regulation), koja im nalaže da ojačaju svoju digitalnu infrastrukturu ili će se suočiti sa velikim kaznama.

Tako će, u slučaju narušavanja bezbednosti podataka, kompanije morati da plate kaznu u iznosu od 20 miliona evra ili 4% godišnjeg prihoda. Iako Srbija još nije članica Evropske unije, ukoliko domaće kompanije nude robu, usluge i imaju pristup osetljivim podacima pri radu sa kompanijama u Uniji, moraju da usklade svoje poslovanje sa regulativom.

Kako bi se sprečilo curenje i krađa podataka, deo organizacione politike treba da obezbedi bolje praćenje i kontrolu prebacivanja podataka u kompaniju i van nje. Jedan od najefikasnijih mehanizama zaštite, kada je reč o podacima koji se prebacuju putem USB fleš diskova, jeste enkripcija odnosno šifrovanje podataka.

Kompanija Kingston Digital, Inc., članica Kingston Technology Company, Inc., nezavisnog svetskog lidera u proizvodnji memorijskih proizvoda, na domaćem tržištu nudi pet modela USB fleš diskova sa enkripcijom na samom hardveru. Ova vrsta enkripcije osigurava bezbednost pri prenosu podataka tako što se, onog trenutka kada se disk izvadi iz uređaja domaćina, aktivira funkcija automatskog zaključavanja, a enkriptovani ključ i lozinka se automatski brišu nakon 10 pogrešnih unosa lozinke i na taj način sprečavaju neovlašćen pristup podacima. Hardverska enkripcija se vrši na samom disku i, za razliku od softverske, ne zavisi od računara.

“Greška koju je izazvao ljudski faktor, namerni napadi i kvarovi mogu izložiti riziku podatke zaposlenih i kompanije. Zato je čuvanje podataka van kompanije veoma važno, a pravilna primena enkriptovanih USB fleš dikova trebalo bi da bude deo strategije za zaštitu informacija svake organizacije”, izjavio je Dejan Škuletić, menadžer za razvoj poslovanja za područje Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije u kompaniji Kingston Technology Europe.

“Svi Kingstonovi sigurnosni fleš diskovi poseduju 256-bitnu AES1 hardversku enkripciju i FIPS2 sertifikat kako bi obezbedili maksimalnu bezbednost ličnih i poslovnih podataka.”

Kingstonovi sigurnosni diskovi DataTraveler 2000, DataTraveler Vault Privacy 3.0, DataTraveler 4000G2, IronKey D300, IronKey D300 Managed i IronKey S10004 namenjeni su poslovnim korisnicima koji zahtevaju visok nivo zaštite podataka, kao i vladinim i vojnim institucijama koji zahtevaju i primenu najviših sigurnosnih standarda.

Pročitajte i ovo...