/ Ekonomija / Vujović: U naredne dve godine privredni rast 3,5%, javni dug do 2020. biće 60% BDP-a
BiF Analize Čitajte B&F online

Vujović: U naredne dve godine privredni rast 3,5%, javni dug do 2020. biće 60% BDP-a

This post has already been read 1088 times!

Srbija će u naredne dve godine sigurno ostvariti privredni rast od 3,5% i zatim dostići rast od oko 4%, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović.

On je rekao da smo u protekle dve godine imali svaki put sve bolje rezultate od planiranih i podvukao da ove godine treba da ostvarimo održivost mera reformi, umesto novih ušteda i strukturnih poboljšanja. Ukazao je da je prošle godine planirani deficit budžeta bio 3,95%, a da je ostvareno 1,4%.

Naveo je da smo imali pozitivan efekat rasta, ali da se s tim ne sme računati u budućnosti.

Kada je reč o nivou plata i penzija, Vujović je na Kopaonik biznis forumu rekao da je on još uvek nizak, ali da ne možemo “više da se protegnemo od gubera”.

On je istakao da imamo deficit penzija od oko 220 milijardi dinara, odnosno za taj iznos će u ovoj godini budžet, to jest svi građani, a ne penzioneri, morati da plate razliku između doprinosa PIO fondu i ukupnog troška penzija.

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao i da je učešće javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i da smo sada već na “crvenoj liniji” da ga spustimo ispod 70%.

“Mislili smo da se nikada nećemo spustiti ispod 70%, a sada smo na već na “crvenoj liniji” i projektujemo da ćemo biti na nivou Mastrihta od 60% do 2020. godine”, rekao je Vujović i dodao da će Srbija, do očekivanog pristupanja Evropskoj uniji, sigurno biti na nivou ispod 60% učešća duga u BDP-u.
Izvor: eKapija

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close