Home VestiEkonomija Za državne oranice konkurisalo 150 investitora, odluka u aprilu

Za državne oranice konkurisalo 150 investitora, odluka u aprilu

by bifadmin

Za dugoročni zakup državnih oranica do 30 godina stiglo je više od 150 zahteva potencijalnih investitora, saznaje nezvanično Politika.

Poslednji rok za prijavu na javni poziv koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede je istekao. Ko će i pod kojim uslovima postati zakupac državne zemlje biće poznato u narednih mesec dana. Do tada bi odluku trebalo da donese petočlana komisija koju čine čak tri ministra – Branislav Nedimović, Dušan Vujović i Goran Knežević.

Iako Ministarstvo poljoprivrede još nije iznelo podatke ko je stao u red za rentiranje državne zemlje, nezvanično se pominje da su među njima i nemački Tonnies (za zemlju u Zrenjaninu i Vršcu), Petar Matijević, Delta, ali i drugi dosadašnji zakupci velikih parcela, posebno u Vojvodini.

Mada su na konkursu mogla da učestvuju sva pravna lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, ranije objavljene propozicije jasno ukazuju da je poziv bio upućen najvećim igračima u sektoru agrara, i to onima koji prvenstveno planiraju da podižu prerađivačke kapacitete i bave se stočarstvom i razvojem genetike.

Procenjuje se da će zbog zahtevnih uslova konkursa veliki broj onih koji su konkurisali otpasti već u prvom krugu eliminacije. Prema ranije usvojenoj uredbi, velikim investitorima biće omogućen zakup do 30 godina. Garantuje im se i visina zakupnine koja ne može biti manja od prosečne cene zakupa na teritoriji te opštine. Država traži zakupce koji će moći da se obavežu da će u prve tri godine u prerađivačke kapacitete uložiti najmanje pola miliona evra, uz uslov da se 30% investicije realizuje u prvoj godini. Ovaj limit neće važiti samo za one koji su zainteresovani za višegodišnji zakup u lokalnim samoupravama koje nemaju više od hiljadu hektara zemlje.

Pri oceni investicionih planova, prednost će imati oni koji predviđaju nova radna mesta i uključuju veći broj domaćih dobavljača u realizaciji investicije.

Izvor: Politika, eKapija

Pročitajte i ovo...