Home VestiEkonomija Za rešenje problema otpadnih voda u Beogradu potrebno oko 800 miliona evra

Za rešenje problema otpadnih voda u Beogradu potrebno oko 800 miliona evra

by bifadmin

Grad Beograd kao megapolis nema lošu životnu sredinu, ali su pred nama mnogi izazovi koje treba da rešavamo, a najveći je prerada otpadnih voda, izjavio je v.d. gradskog sekretara za zaštitu životne sredine Goran Trivan otvarajući konferenciju pod nazivom Izazovi klimatskih promena na teritoriji Beograda i Republike Srbije, piše Beoinfo.

Prema njegovim rečima zemljište je prilično zagađeno na pojednim tačkama, što znači da su i podzemne vode zagađene.

„Najveći problem predstavlja opasni otpad, a posledica je propalih fabrika. Veoma je važna naša saradnja sa pravnim institucijama i nevladinim organizacijama. Što se tiče prerade otpadnih voda, završavamo konkurs za javno-privatno partnerstvo za Vinču. Partner će biti izabran do kraja juna i sa tim projektom, u vrednosti od 300 mil EUR, i sa izabranim partnerom, taj problem ćemo rešiti na najbolji mogući način“, rekao je Trivan.

On je naglasio da, kada je zaštita životne sredine u pitanju, i republici i gradu nedostaju projekti, a projekat rešenja otpadnih voda u Beogradu košta oko 800 mil EUR.

„Pored toga, vrlo je važna inspekcija, ali je neophodno da zakoni i propisi budu takvi da nam omogućavaju da efektno štitimo tekovine zakona. Kaznena politika je od izuzetnog značaja, jer ona može biti efikasna, pre svega, u lokalnim samoupravama“, istakao je Trivan.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...