Close
/ Politika i društvo / B&F reč nedelje: Izbori
BiF Analize Čitajte B&F online

B&F reč nedelje: Izbori

Redakcija BIF on 10/04/2017 - 12:15 in Politika i društvo, Slajder

This post has already been read 857 times!

Pre i tokom biranja predsednika ili novog sastava parlamenta u medijima retko možete naći dužu i ozbiljniju vest o bilo čemu drugom osim o izborima, a sada se, zbog sumnje u neregularnosti pri brojanju glasova, ova saga nastavlja.

Da podsetimo, prošlog ponedeljka probudili smo se sa novim predsednikom zemlje – Aleksandrom Vučićem koji je na izborima osvojio 55,02 odsto. Njegov najjači protivkandidat Saša Janokvić dobio je 16,36 odsto glasova a odmah iza njega je izmišljeni lik, antisistemski kandidat Ljubiša Preletačević Beli sa 9,43 odsto.

 

Istrazivanja - izbori 2017.

 

Međutim izborni štab Saše Jankovića objavio je da ima dokaze o neslaganju rezultata fizičkog brojanja glasačkih listića i broja glasova zavedenih u zapisnicima sa biračkih mesta. Kontrolom džakova sa izbornim materijalom sa 25 biračkih mesta odabranih po slučajnom uzorku izračunali su da je Aleksandru Vučiću pridodato 964 glasa koje nije dobio, što prosečno po biračkom mestu iznosi 38 glasova. Tom računicom, smatraju u Jankovićevom štabu, može se govoriti o potencijalnoj krađi ukupno 319.000 glasova.

Iz ovog razloga RIK je juče pred kamerama medija pristao da javno prebroji glasove sa biračkih mesta 27 i 85 u gradu Novom Pazaru, posle čega je nađeno manje dodatih listića od brojke koju su utvrdili u Jankovićevom štabu. Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević ne samo da je utvrdio da su u pitanju samo četiri pridodata glasa već je razotkrio i kako su oni došli u pogrešnu kutiju – tehničkom greškom. “Dešava se da tokom pakovanja izbornog rezultata listići budu stavljeni među pogrešne glasove”, izjavio je on tim povodom.

 

Istrazivanja - izbori 2017. - 2

 

Pažnju javnosti privukao je i izgled brojanih glasova koji su delovali kao da su tek izašli ispod štamparske prese, što je iznenađujuće ako se ima u vidu da oni zbog dimenzija ne mogu biti ubačeni u biračku kutiju ako se ne saviju. Međutim, iz ovog sukoba zapravo niko nije izašao kao pobednik.

Tako se i dalje opozicija i vladajuće partije međusobno optužuju ko je lažov, ko lopov, a ko na sve to još i podstiče “sile haosa” odnosno studente da mirno protestuju širom gradova Srbije, dok svi zaboravljamo da se od politike može živeti jedino ako ste političar. Mi drugi ipak moramo nešto pametno i da radimo, po mogućnosti u normalnim uslovima i pristojnom poslovnom ambijentu.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *