Home VestiEkonomija Goša prodata kiparskoj firmi

Goša prodata kiparskoj firmi

by bifadmin

Firma Lisnart holdings limited sa Kipra je novi vlasnik fabrike Goša iz Smederevske Palanke, piše Beta danas.

Naime, prema ostalim medijima firma Žos Trnava prenela je 100 odsto kapitala i imovine na tu kiparsku kompaniju, a radnici su o tome obavešteni juče ujutro.

Slovaci su zahtev za promenu podataka u APR-u podneli 29. marta, dan uoči početka generalnog štrajka u Goši, a u ponedeljak je transakacija zavedena.

Predsednik sindikata Nezavisnost u Goši Ljubomir Savić rekao je za Politiku da ih je generalni direktor Ivan Hemšild o prodaji firme obavestio telefonom u utorak ujutro.

„Očekujemo da bi u sredu mogli da se pojave novi vlasnici, mada je generalni direktor isti, pošto je to slovačka firma sa sedištem na Kipru. Tek nakon razgovora, nadamo se, znaćemo kako je preduzeće prodato. Kupoprodajni ugovor još nismo dobili, a jedino iz njega može da se vidi da li je fabrika prodata sa dugovanjima prema državi i zaposlenima“, rekao je Savić.

Radnici fabrike šinskih vozila Goša štrajkuju već deset dana, a traže isplatu zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica i redovne plate.

Žos Trnava državi Srbiji duguje oko četiri miliona evra na ime poreza i doprinosa za radnike.

Samim radnicima Slovaci duguju oko 1,8 miliona evra za zarade, dok se dobavljačima duguje više od milion evra, navodi Politika.

Kompanija Žos Trnava kupila je Gošu iz Smederevske Palanke na aukciji početkom 2007. godine. U drugom nadmetanju Goša je prodata po početnoj ceni od 140,44 miliona dinara.

Pročitajte i ovo...