Home VestiEkonomija MMF predviđa ubrzanje svetskog privrednog rasta na 3,5 odsto

MMF predviđa ubrzanje svetskog privrednog rasta na 3,5 odsto

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da je povećao prognozu ovogodišnjeg rasta svetske privrede na 3,5 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 3,1 odsto.

MMF je ocenio je da otpornost Kine, rast cena sirovina i čvrstina finansijskih tržišta nude svetliju sliku svetske privrede i da pomažu u odbacivanju sumornih predvidjanja koji postoje u svetu još od kraja Velike recesije.

Rast za ovu godinu, MMF je povećao s 3,4 odsto, koliko je predvidjao u januaru.

MMF očekuje rast u SAD od 2,3 odsto, u odnosu na 1,6 odsto prošle godine, dok u evrozoni očekuje 1,7 odsto koliki je rast bio i 2016. godine. Za Japan očekuje povećanje na 1,2 odsto s prošlogodišnjih jedan odsto, dok u Kini očekuje 6,6 odsto, dok je prošle godine rast bio 6,7 odsto.

Optimističniju prognozu svetske privrede MMF je izneo uoči prolećnog zasedanja u Vašingtonu MMF-a, Svetske banke i Grupe 20 najvećih privreda.

Godinama posle finansijske krize 2008. i okončanja Velike recesije, globalna privreda je bila zahvaćena, kako je to rekla direktorka MMF-a Kristina Lagard, „novim mediokritetom“. Banke su oslabljene i nerado pozajmljuju novac, dok su prezadužene vlade bile prinudjene na budžetske rezove što suzbija rast.

Pre nekoliko godina, rast kineske privrede, koji je išao i preko 10 odsto, počeo je da se usporava, što je dovelo do smanjenja cena sirovina na svetskom tržištu imajući u vidu da je Kina druga najveća svetska privredna sila. Pad cena nafte primorao je energetske kompanije da smanje proizvodnju.

Kineska privreda se sada stabilizovala zahvaljujući potrošnji vlade i kreditnom bumu. Vlasti u Pekingu saopštile su da je privredni rast u periodu januar-mart bio 6,9 odsto, što je najviše u više od godinu dana.

Cene nafte su porasle skoro 40 odsto prošle godine, delom i zbog dogovora velikih proizvodjača da smanje proizvodnju.

Finansijska tržišta su takodje u porastu. Investitori očekuju da kineska vlada nastavi podršku privrednog rasta, kao i da predsednik SAD Donald Tramp smanji poreze i poveća potrošnju na infrastrukturu što bi pomoglo američkom privrednom rastu.

MMF je upozorio i na opasnosti po svoju optimističku prognozu, medju kojima je „pretnja od produbljivanja geopolitičkih tenzija“, mogućnost da povećanje kamatnih stopa u SAD suzbije privredni rast i uznemiri finansijska tržišta, kao i opasnost po globalnu trgovinu od protekcionističkih mera.

Bogatije privrede se suočavaju i s dubljim problemima, posebno s hronično slabim rastom proizvodnje i starenjem radne snage, naveo je MMF.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...