Home VestiEkonomija Nemačke akcije obaraju rekorde

Nemačke akcije obaraju rekorde

by bifadmin

Situacija na razvijenim evropskim tržištima je odlična. Akcije, pa stoga i berzanski indeksi, mesecima rastu, a najtrgovaniji indeks u Evropi – nemački DAX, trenutno se nalazi na korak od najvišeg nivoa u istoriji.

U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Markets-a, vrednost DAX30 indeksa iznosi 12.340,68 bodova, što je 26,7% iznad nivoa od prije godinu dana i samo 0,5% ispod prethodnog rekorda od dosegnutog 2015. godine. Pojedine akcije u sastavu DAX30 indeksa u poslednjih godinu dana rasle su još više. Npr. akcija Siemensa je porasla 43,8%.

Francuski indeks CAC40 je u poslednih godinu dana porastao 20,7%, dok je britanski FTSE100 uprkos Brexitu porastao 20,4%.

Koji su razlozi rasta?

Uvek postoji više uzroka velikih pomaka na finansijskim tržištima, ali verovatno je najvažniji sve brži oporavak ekonomije nakon krize u kojoj se kontinent nalazio gotovo celu deceniju. Investitori na finansijskim tržištima su uvereni da će iduće godine biti odlične za poslovanje velikih kompanija, zbog čega su poslednjih godinu dana masovno ulagali u akcije.

Jedan od najvažnijih pokazatelja oporavka je rast stope inflacije u evrozoni i Britaniji. Zbog toga, evropska, švicarska i britanska centralna banka već su počele najavljivati da se vremena jeftinih kredita polako bliže kraju i da uskoro treba očekivati početak rasta kamatnih stopa. Mnogi investitori i špekulanti smatraju da ako su čak i centralne banke, koje su tradicionalno vrlo oprezne u svojim procenama, uverene da se situacija stabilno popravlja, tada su i veći profiti kompanija vrlo izgledni.

Kakvo kretanje očekivati u budućnosti?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će dugoročno svi navedeni indeksi nastaviti rasti. Ipak, budući da na većini tržišta već dugo nije bilo veće korekcije, ne treba iznenaditi privremeni pad od 5-10%. Takav pad može biti uzrokovan ili nizom loših vesti koji se povremeno događaju, a koji mogu uzrokovati paniku na tržištima ili zatvaranjem profitabilih pozicija dijela onih koji su zadovoljni prethodno ostvarenim profitom.

Ukoliko dođe do takve korekcije, treba je iskoristiti za otvaranje pozicija na povoljnijim nivoima i ostvarivanje profita na očekivanom nastavku rasta.

Pročitajte i ovo...