Home VestiPolitika i društvo Reka Raška dobila branu za odbranu od ambalažnog otpada

Reka Raška dobila branu za odbranu od ambalažnog otpada

by bifadmin

Kompanija Sekopak, lider u oblasti upravljanja reciklažnim ambalažnim otpadom, otvorila je prvu branu u Srbiji za odbranu od ambalažnog otpada u mestu Batnjik na reci Raška. Novootvorena mrežna brana služi za prikupljanje otpadne ambalaže iz rečnih tokova, čime se sprečava zagađenje reka.

Na ovaj način ambalažni otpad ne samo da neće teći niz reku, već će biti ponovo iskorišćen zahvaljujući reciklažnoj industriji. Brana po dizajnu i materijalima ne narušava rečni ekosistem, floru i faunu, a sastoji se iz elemenata izrađenih od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika.

Ukoliko se potvrde dobri rezultati ovog pilot projekta, u planu ministartsva poljoprivrede je otvaranje ovakvih brana i na drugim rekama širom Srbije, rečeno je prilikom otvaranja.

„Reka Raška je jedna od najzagađenijih u Srbiji, naišli smo na razumevanje ministarstva i Sekopaka sa partnerima koji su donirali ovu branu. Narednih nekoliko meseci 40 ljudi će čistiti njene obale, posle čega će se čista ulivati u Ibar“, kazao je Ignjat Rakitić, predsednik Opštine Raška.

Ovaj projekat vredan 100.000 evra finansirao je Sekopak, uz podršku partnera iz Apatinske pivare, kompanija Tetra Pak, Knjaz Miloš, Ball, CRH i Opštine Raška.

„U svetu postoji više primena ovakvih rešenja. Ono što je karakteristično za ovaj projekat jeste da smo zbog relativno užeg rečnog toka, mogli primeniti materijale koji su 100% ekološki“, izjavila je Violeta Belanović Kokir, direktorka Sekopaka.

Sekopak je u proteklih sedam godina zahvaljujući partnerima i sakupljačkoj mreži prikupio i predao na reciklažu više od 60.000 tona ambalažnog otpada.

Pročitajte i ovo...