Home VestiEkonomija Triglav osiguranje Beograd završilo 2016. godinu kao peto društvo na tržištu Srbije

Triglav osiguranje Beograd završilo 2016. godinu kao peto društvo na tržištu Srbije

by bifadmin

Poslovanje Triglav grupe u 2016. godini bilo je uspešno i u skladu sa strateškim usmerenjima, koja se zasnivaju na profitabilnosti i bezbednosti poslovanja te na očuvanju finansijske stabilnosti. Na sednici održanoj 4.4.2017, Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav potvrdio je revidirani godišnji izveštaj Triglav grupe i matičnog društva za 2016. godinu. Uprava i Nadzorni odbor zajedno će predložiti Skupštini da deo akumulirane dobiti u visini od 56.837.870,00 EUR odobri za isplatu dividendi, što predstavlja 69% konsolidovane neto dobiti Triglav grupe ostvarene u 2016. Predlaže se dividenda od 2,50 eura bruto po akciji. Obaveštenje o sazivu Skupštine akcionara Zavarovalnice Triglav biti će objavljeno 21.4.2017. godine. Triglav osiguranje Beograd, deo Triglav grupe, je u 2016. godini postiglo rast ukupne premije osiguranja od 22% (obračunato u evrima) i zauzima petu poziciju od ukupno 19 osiguravajućih društava u Republici Srbiji, što predstavlja rast za jednu poziciju u odnosu na 2015.

Dobit Grupe viša od planirane. Grupa je ostvarila bruto poslovnu dobit u visini od 95 miliona evra (planirana je između 80 i 90 miliona evra), što je prvenstveno posledica veoma uspešnog poslovanja u delatnosti osiguranja. S druge strane, na poslovanje su negativno uplivisale još uvijek nepovoljne prilike na finansijskim tržištima, a kao posledica toga i pad prinosa od finansijskih ulaganja od 27% ako se ne uračuna prinos od osiguranja na temelju ugovora o životnom osiguranju vezanog uz jedinicu.

Uspešno poslovanje u osiguravajućoj delatnosti. Već drugu godinu ostvaren je porast premija. Grupa je fakturisala 936 miliona evra konsolidovane bruto premije osiguranja i saosiguranja, a planirano je bilo oko 900 miliona evra. U svih šest zemlja gde je Grupa prisutna, postignut je porast premija. U Sloveniji porast je bilo 2%, na tržištima izvan Slovenije Grupa je fakturisala 17,3% konsolidovane premije, dok je prosečni rast premija Triglav grupe iznosio 2% odnosno 9%, ako se kod godišnjeg poređenja uzme u obzir prodaja češkog društva za osirguranje u 2015. godini. Fakturisane bruto štete Grupe i bruto operativni troškovi osiguravajuće delatnosti Grupe bili su za 2% viši nego godinu dana pre, i to prvenstveno zbog viših troškova pribave osiguranja. Dobro poslovanje u osnovnoj delatnosti imovinskih i zdravstvenih osiguranja u 2016. godini odražava kombinovani koeficijent Triglav grupe u visini od 92,9% (planirana vrednost oko 95%). Ovaj indikator meri uspešnost u osiguravajućoj delatnosti bez prinosa od ulaganja, a njegova vrednost ispod 100 znači da je poslovanje pozitivno.

Poboljšanje kreditnih rejtinga, čvrsta finansijska stabilnost i vodeći položaj u Adria regionu. Priznate agencije za procenu kreditnog rejtinga S&P Global Ratings i A.M. Best podigle su već ionako visoke kreditne rejtinge Triglav grupe sa A- na A. Rejtinzi imaju stabilnu srednjoročnu prognozu. Triglav grupa, kao vodeća osiguravajuća i finansijska grupa u Sloveniji, je svoj tržni udeo povećala za 0,2 odstotnih bodova na 36,2%. Svoj položaj na tržištu poboljšala je i u Srbiji kao i u Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori njen udeo na tržištu pao za manje od 1%, sa tim da je u tim državama ubedljivo održala svoj vodeći položaj na tržištu.

Sa novom strategijom u 2017. godinu. Triglav grupa je novo četvorogodišnje razdoblje započela krenuvši na put prema modernoj, inovativnoj i dinamičnoj finansijsko-osiguravajućoj grupi, koja čvrsto ostaje na vodećem mestu u Sloveniji i u širem regionu. Nova strategija stavlja glavni naglasak na poslovanje prilagođeno klijentima i usmereno na digitalizaciju, višekanalni pristup i usluge asistencije. Osiguranje i upravljanje imovinom ostaju dva stuba Triglav grupe, dok će drugi stub biti dodatno ojačan. Grupa ostaje prisutna na postojećim tržištima u regionu na kojima namerava i dalje da aktivno investira na odgovoran način.

Predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio: »Zadovoljni smo poslovanjem u 2016. godini, a rezultati su čak viši od planiranih. U 2017. ulazimo u novo četvorogodišnje razdoblje. Uprava i Nadzorni odbor zajedno će ovogodišnjoj Skupštini predložiti raspodelu akumulirane dobiti Grupe i isplatu dividendi za 2016. godinu u skladu sa politikom dividendi matičnog društva. Kod toga se uzima u obzir postojeća i očekivana adekvatnost kapitala Grupe kao i korišćenje kapitala i izvori kapitala prema vlastitoj proceni rizika. U slučaju da se odobri dividenda u predloženom iznosu, akcija Zavarovalnice Triglav će ostati hartija od vrednosti sa najvišim prinosom u Sloveniji i globalno u osiguravajućem sektoru.“

Triglav grupa u Srbiji

Triglav osiguranje Beograd je u 2016. godini ostvarilo rast ukupne premije osiguranja od 22% (obračunato u evrima) u odnosu na isti period u prethodnoj godini. Segment neživotnih osiguranja zabeležio je rast u evrima od 17%, dok je porast u delu životnih osiguranja tokom 2016. godine u evrima čak za 232% veći u odnosu na isti period 2015. godine.

Društvo je krajem trećeg kvartala uvelo proizvod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za vanbolničko lečenje i razvilo rasprostranjenu mrežu institucija sa kojima sarađuje u pogledu pružanja medicinskih usluga svojim osiguranicima. Po poslednjim javno objavljenim podacima sa tržišta osiguranja Srbije (devet meseci 2016. godine), a u poređenju sa istim periodom prethodne godine, Triglav osiguranje Beograd, povećalo je i udeo u ukupnoj premiji tržišta osiguranja Srbije sa 4,2% na 4,8% i zauzima petu poziciju od ukupno 19 osiguravajućih društava što predstavlja rast za jednu poziciju u odnsu na 2015. godinu. Triglav osiguranje Beograd poboljšao je i kombinirani količnik kao pokazatelj uspešnog poslovanja u osnovnoj delatnosti.

Pročitajte i ovo...