Home VestiEkonomija 260 miliona evra kredita za preko 6.000 MSP u Srbiji

260 miliona evra kredita za preko 6.000 MSP u Srbiji

by bifadmin

Evropski investicioni fond (EIF) je produžio ugovor o garanciji sa Banca Intesa ad Beograd i potpisao ugovor o garanciji sa UniCredit Bank Srbija ad u okviru COSME programa Evropske komisije za mala i srednja preduzeća (MSP).
Aneks ugovora koji je potpisan sa Banca Intesa će omogućiti banci da nakon uspešne realizacije 60 miliona evra kredita u okviru ugovora potpisanog u decembru 2016. godine podrži još 2.200 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa dodatnih 100 miliona evra kredita sa znatno relaksiranim sredstvima obezbeđenja. Za manje od šest meseci sprovođenja COSME programa u Srbiji, Banca Intesa je pružila podršku za oko 1.300 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Ugovor potpisan sa UniCredit Bank Srbija ad će pružiti podršku novom kreditiranju malih i srednjih preduzeća širom zemlje u ukupnom iznosu od 100 miliona evra, dok će, kao rezultat COSME garancije, biti znatno smanjeni zahtevi za kolateralom. EIF će obezbediti direktnu garanciju UniCredit Banci, omogućivši joj da na taj način u naredne tri godine podrži više od 2.400 malih i srednjih preduzeća u Srbiji po povoljnim uslovima i sa dužim periodom otplate. Pored standardnih kredita za obrtna sredstva, COSME program će obezbediti klijentima UniCredit Banke mogućnost da podnesu zahtev i za za investicione kredite, sa svim prednostima koje ovaj program obezbeđuje.

Osvrćući se na transakcije, evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, Elžbijeta Bjenkovska, je tim povodom rekla da će sada preko 6.300 malih i srednjih preduzeća u Srbiji imati priliku da iskoriste COSME sporazume.

Pročitajte i ovo...