Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Diners Club International

B&F reč nedelje: Diners Club International

by bifadmin

Pre otprilike nedelju dana Dajners klub internešnal Beograd (DCIB) podneo je zahtev za pokretanje stečajnog postupka zbog prezaduženosti. Mnogi su se pitali kako će se to konkretno odraziti na korisnike njegovih kartica kojih u Srbiji ima oko 35.000.

Kompanija je saopštila da se naknada za korišćenje Dajners kartice korisnicima neće obračunavati od 1. maja ove godine. Svima koji su godišnju naknadu za period od 12 meseci izmirili pre 1. maja, DCIB će stornirati srazmerni deo naknade, a promena će biti iskazana u narednom izveštaju o zaduženju.

Troškove koji proizilaze iz kupovine na rate korisnici nastaviti da izmiruju na mesečnom nivou, u skladu sa dospećem pojedinačnih rata i instrukcijama za plaćanje istaknutim u izveštaju o zaduženju.

 

diners 1

 

To, kažu neki, nije dobra vest za one koji su ove kartice koristili za preživljavanje ili krpljenje kućnog budžeta. Njima preostaje samo da izmiruju pozamašna mesečna zaduženja, bez mogućnosti da i dalje koriste novac sa kartice i da njome plaćaju.

Dušan Uzelac sa portala Kamatica savetuje građanima da ne koriste novonastalu situaciju kako bi izbegli plaćanje svojih obaveza.

 

diners 2

 

„Ukoliko ste se obavezali da ćete otplaćivati karticu na vreme, to je ono što treba da radite. Sve što ide protiv toga u nekom momentu će biti u nekoj proceduri za naplatu ili neki pravni postupak“, rekao je Uzelac.

Dakle, Dajners jeste zaustavio poslovanje i njegove kartice jesu blokirane u prodavnicama, ali to ne znači da prethodno potrošeni novac korisnici ne moraju da vrate, jer ga poverioci svakako traže i sigurno neće odustati od naplate istog.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...